Коментарите на Атанас Мавродиев за кредита са пълна манипулация

Продължаваме поредицата от публикации с позиция на общинските служители, които са категорични, че общинският съветник Атанас Мавродиев пише лъжи за работата на администрацията, като по този начин петни доброто име на Община Стамболийски с кмет г-н Георги Мараджиев.

Поредната лъжа, тиражирана от г-н Мавродиев в социалните мрежи е, че с кредита, който Общината възнамерява да поеме, ще се садят „цветя и китки”.

По този въпрос коментарът е на Васил Топузов, управител на БКС:

Уважаеми съграждани,

Във връзка с лъжливите публикации на г-н Мавродиев относно финансовия кредит, който Общината възнамерява да поеме, искам да дам някои пояснения. Парите изобщо няма да са за засаждане на „цветя и китки”, както се опитва за внуши Атанас Мавродиев. Това е негова измислица, с която цели да омаловажи усилията на общинската администрация да продължи промяната на нашата община и превръщането й от едно незабележимо и неизвестно място от картата на България в „Най-бързо развиващата се община”. Със 1 600 000 лева от кредита ще реновираме 93 500 кв. метра паркове на територията на Стамболийски, като това са 24 парка, и 47 500 кв. метра централни части с паркове в четирите села. Навсякъде в обновените паркове ще има ново озеленяване, нови пейки, осветление, шадравани, беседки, кътове за спорт на открито и детски площадки. От това, което г-н Мараджиев съобщи по време на общественото обсъждане на намерението за кредита, стана ясно, че 130 000 от тези 1 600 000 лева ще са за центъра на Йоаким Груево, по 100 000 лева за централните части на Ново село и Куртово Конаре и 80 000 лева за Триводици. Тук искам да поясня още, че част от кредита ще бъде използван за закупуване на сградата на БКС. Предишните управници са продали сградата на БКС за без пари и плащаме всеки месец 2400 лева наем, който тази година бе увеличен от собствениците на 3000 лева. Както г-н Мараджиев съобщи, до момента Общината е платила 340 800 лева за наем, така че ще купим сградата, за да се освободим от тези плащания. И нещо много важно: 1 600 000 лева от кредита ще бъдат за закупуване на нова техника за БКС – две сметосъбирачки, една мотометачка, 20 контейнера и 1000 кофи, 2 контейнеровоза, автовишка, самосвал, 2 фадроми. Ще кажа само, че наличната ни техника в момента е на възраст от 20 до 40 години. Най-старият трактор-снегорин, който все още използваме, е произведен през 1974г. Просто е смешно! Как се работи с такава техника? Как се поддържа такава техника? Че то вече няма резервни части за нея! При европейските ни колеги срокът за експлоатация на сметосъбиращата техника е 10 години, а ние сме превишили този срок 2,5 пъти.  И ако до сега успяваме да поддържаме „живи“ двигатели и ходова част, то корпусите на 80% от машините просто са изгнили и са пред разпад. Не искам да съм лош пророк, но ако до края на годината не подменим сметосъбиращата техника, БКС ще спре да функционира. Това ли иска г-н Мавродиев, да остави 90 човека без работа? Да не би да иска да закупи общинското предприятие и след това да предлага услугите му на общината на двойно по-висока цена? Уважаеми съграждани, вашите изисквания по отношение качеството на извършваните услуги от БКС непрекъснато се повишават. За да отговорим на тях, трябва да разполагаме и с необходимата техника. Затова кредитът е не просто необходим, той е задължителен, ако искаме БКС да съществува и да продължава да повишава качеството на дейностите, за които е създадено!