Канализацията – проблем номер едно според хората в Куртово Конаре

Какво трябва да се промени в селото, дебатираха по проект „Гражданско участие за промяна“

kurtovo debat 1kurtovo debat 2

Липсата на канализация е проблем номер едно в Куртово Конаре. Това сочат резултатите от представително анкетно проучване, които бяха представени днес на граждански панел „Какво трябва да се промени в Куртово Конаре, за да стане по-привлекателно място за живеене“. Анкетата е направена от секратаря на читалище „Любен Каравелов“ – Емилия Шушарова, която е координатор по проекта „Гражданско участие за промяна“.

152 души с различен политически и социален статус влизат в целевата глупа. 99 на сто посочват, че липсата на канализация е най-големият недостатък на селото. Според всеки втори мръсните и осеяни с дупки улици са другият голям пролем, с който Куртово Конаре трябва да се справи. За голяма част от анкетираните гражданското участие в управлението е непознатo и трудно за възприемане. Вероятно затова всеки трети запитан смята, че управляващите не се вслушват в мнението на хората, а половината са на мнение, че гласът им се чува само по определени въпроси. Едва според 15 на сто гражданите те могат да окажат влияние при решаване на местни проблеми и формиране на политики.

На въпрос какво трябва да се промени спешно хората до 30 години, както и участвалите в допитването граждани до и над 60 години, са категорични, че това е канализацията. Сред другите предложения са преасфалтирането на улиците, спасяване на Земеделското училище и учредяване на музейна сбирка там, повече развлечения за младите и инвестиции за подобряване на инфраструктурата.

Целта на проекта е да утвърди Библиотеката при читалището като център за информация, гражданско участие и доброволчество. Именно в тази посока е инициативата за създаване на Обществен съвет към кмета на селото.

Три работни групи дебатираха какво трябва да се подобри в управлението на Куртово Конаре и как гражданското участие да стане по-ефективно. Участие в дискусията взеха представители на различни професии, които живеят в селото и не са безразлични към бъдещото му развитие.

Общински вестник, информационен сайт и кутия за предложения бяха част от предложенията по време на дискусията. И трите работни групи са на мнение, че и селският, и общинският кмет трябва да има приемен ден и да правят публичен отчет на 3 месеца. Актуализиране на общинските наредби за обществен ред и сигурност и за поддържане и опазване на чистотата, която да дава повече правомощия на селския кмет, предлагат още участниците в панела. Те излизат също с предложение за видеонаблюдение на възлови места, обособяване на биологично сметище и регулярни срещи между институциите за решаване на актуални проблеми.

kurtovo debat