Кметът на Триводици: Църквата и пътят до селото са приоритет

Кметът на Триводици Симеон Димитров е роден на 16.07.1973 г. в гр. Стамболийски. Средното си образование завършва в  СПТУ по машиностроене в гр. Пазарджик през 1992 г.  със специалност електроника и електротехника. През 2001 г. завършва висше образование магистърска степен в Аграрен университет- гр. Пловдив със специалност инженер-агроном по полевъдство. Активно се занимава със земеделие. Семеен е, с две деца

– Господин Димитров, ако трябва да се върнем две години назад, има ли видими резултати в село Триводици при новото общинско управление?

Разбира се, работи се. След избирането на г-н Мараджиев за кмет на община Стамболийски , още в самото начало проведохме няколко  работни срещи, на които аз като кмет на с. Триводици го запознах с основните проблеми на селото.Основната тема винаги е била –доизграждането на православния храм „Свети Георги“. Приемайки фактите, че същият е започнат през 2008 г., като първата копка е направена  лично от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай и е единствен в с. Триводици, г-н Мараджиев се ангажира с доизграждането на храма. Средствата, заделени от общинския бюджет са 100 000 лв. През последната една година беше доизградена църквата и вече сме във фаза довършителни работи и обзавеждане. В близките няколко месеца ще приключим.

–  Паркът към църквата е също много голям. Какво ще се прави тук?

По този въпрос с г-н Мараджиев също сме на едно мнение – паркът трябва да бъде облагороден до пускането на църквата. Провел съм среща с ландшафтни архитекти . Имаме изготвена и одобрена разработка на парка. Самата тя включва запазване на съществуващите дървета, засаждане на нови, оформяне на алеи, осветление, пейки, подмяна на тревни площи и обособено място за отдих с беседка.

–  Какво друго бе направено в селото през изминалите година и десет месеца?

– Село Триводици е най-малкото селище в община Стамболийски. Затова винаги е било пренебрегвано и средствата са били винаги най-малко. За изминалия период се направиха доста неща като:

  • Ежедневна поддръжка на паркове и рехабилитация на сгради
  • Сметопочистването бе регулирано , започнахме до известна степен да покриваме нуждите от съдове за смет на жителите
  • Изгради се ново детско съоръжение в парка
  • Ремонт на сградата на кметството и двора
  • Засадихме нова зеленина в парка на читалището.

–  Споменахте читалището, което обаче е един от големите проблеми на селото. Какви са намеренията за него?

 – Състоянието на сградата е изключително лошо. Бих казал: почти никаква поддръжка почти 30 години. Многократно, след като бях избран за кмет на с. Триводици, още при първия ми мандат съм сигнализирал общинското ръководство за състоянието на читалището, но както винаги отговорът беше  „няма пари“. Средствата, които ще са необходими за възстановяването му,  може би са стотици хиляди лева. Затова уверението ми от г-н Мараджиев е, че ще търсим начин за привличане на средства по проекти, тъй като това е голяма сума за общинския бюджет.

 –  Какви са приоритетите до края на мандата?

 – Като всички кметове, и г-н Мараджиев, и аз искаме да разполагаме с неограничени средства, за да можем да задоволим всички нужди на жителите. Но това в реалния живот няма как да се случи. Затова се стремим да решим най-неотложните проблеми в селото. А те винаги са най-тежки, защото става въпрос за инфраструктура. Не мога да ги степенувам, тъй като всеки е може би най-важен, но голям проблем е липсата на канализация. През 2008 г. започна изграждането й и по-голямата част от главните колектори са положени. Но въпреки това нищо не функционира.Разполагаме с проект и с кмета на общината сме говорили многократно, дори с тази задача е натоварена зам.-кмета на общината Мария Вълканова, ако е нужно преработка на проекта и търсене начини на финансиране. Обсъждали сме многократно изготвяне на транспортна схема и удобна връзка на жителите на с. Триводици с общинския център, за да могат да стигнат на работните си места навреме. Уверението от г-н Мараджиев  е, че транспортната схема е изработена и чака одобрение в областната управа. Също голям проблем са улиците в ромската махала. Преди години урегулирахме квартала, приложена е регулация, дори част от уличната мрежа има и бордюри, но няма положен асфалт. През 2012 г. изготвих проект, с който  търсихме начини за финансиране към онзи момент, но не бяха заделени средства за реализирането му. След избирането на г-н Мараджиев за кмет на общината, му предоставих този проект, като той се ангажира, ако е нужно да се преработи и да се търсят начини за реализирането му. Предстои изработване на ПУП на 13 декара общински терен, за да може да се приложи регулацията, с което е запозната и натоварена гл. архитект на общината арх. Иванова. Сред приоритетите  е и асфалтиране на  второстепенните улици на селото. Ако трябва, мога да изброя още много проблеми в селото, с които ежедневно запознавам кмета на общината. И както казах по-горе, и аз , и кметът на общината искаме всичко да се случи, затова усилията, които полагаме, са големи. И като за финал, но не на последно място ще посоча  най-належащия проблем: пътят Стамболийски-Триводици. За него имаме подаден проект и уверението на г-н Мараджиев е, че ще бъде одобрен.