В Ново село на почит са динозаврите, но моделът Джурасик парк си отива

автор: Любомир Минчев

На сайта на община Стамболийски доскоро стоеше надпис, че тя не коментира слухове, лъжи и злонамерени коментари. Точно и ясно – никакви главоболия седмици преди местните избори. Това означава, че не бива да се обръща внимание на приказките на кандидат-кметове, недоволни граждани, както и на този скромен опит за анализ, ако се квалифицира като злонамерен, или просто е само слух. Все пак бронята около общината има срок на годност и може да се окаже, че изтича на 25 октомври.
На почит са динозаврите. Като онези в Ново село. Един вече се отказа от битката. Иван Атанасов сигурно е проумял, че моделът Джурасик парк обрича на застой. Тодор Атанасов не се отказва. Той много би искал динозаврите да са живи и да се разхождат из селото.
Така е. Тодор Атанасов е създал люпилня на динозаври и много му се иска да продължи да ги развъжда. Един безкраен мандат, чиято кулминация е Музеят на сътворението. Сътвореното е от пластмаса и гипс. Метално дърво с гумена змия, един ламаринен щъркел – каква брошка си е избрал да сложи на ревера си Тодор Атанасов. Той е сложил на ревера си селото – един бутафорен парк от неандерталци и маймуни, които берат портокали.

Картината е пълна, ако поръсите с нафталин.

Ново село е част от община Стамболийски, в която положението изглежда стряскащо, ако сравняваме с другите нови общини, създадени през 1998 година. При обсъждането на изпълнението на бюджета за миналата година стана ясно, че на човек в община Стамболийски се падат 385 лв, докато в Перущица са 670, а в Кричим – 552. Ако прочетете какво предлага общината, ще разберете, че това е идеално място за инвестиции и бизнес. Но няма нито инвестиции, нито бизнес, който да намали безработицата и общината да не изглежда като новоселския птиродактил. Някъде в новоселския Джурасик парк са останали нестандартните решения, иновациите и волята за промяна.

Всичко това се е случило в няколко мандата зад барикадата от плюш и дунапрен. Тодор Атанасов се е окопал в своето стопанство от динозаври . Онези, които ще щурмуват барикадата на Атанасов, си имат работа с динозавър. Това е селото на динозаврите.

В община Стамболийски все по-уверено говорят за вятъра на промяната, който духа и към Ново село. Изглежда невъзможно тази барикада да остане непокътната. Това ще бъдат първите местни избори, след като от две години в общината и Ново село има сериозни индикации, че опазването на Джурасик парк е обречена мисия. Ако някои все пак искат да си останат с ламаринения петел на ревера, могат да се преместят в музея на Сътворението.

Резултатите от последните три избора в общината са категорчини, че вятърът духа в друга посока. Според политолози идващите местни избори само ще затвърдят тенденцията. През 2013 година извънредните парламентарни избори в община Стамболийски се печелят с 36,46 процента от ГЕРБ. Това е трети резултат в Пловдивска област. Партията на Борисов е получила 1938 гласа. Евроизборите през 2014 година също са за ГЕРБ с 1840 гласа. Преди година на последните парламентарни избори ГЕРБ отново бие с 33, 73%, което е с един процент повече от средната за страната подкрепа за партията. Гласовете вече са 2851 – с 913 повече от 2013 година.

Оживлението в цялата община е свързано и с кандидатурата на бизнесмена Георги Мараджиев за кмет. Той създаде граждански клуб, който да обедини хората с идеи за новото възраждане на общината. Прегърнал е каузата младите и кадърни хора да остават в общината. „Вярвам, че имаме знание, опит, енергия и сърце, за да го направим заедно“, обърна се Мараджиев към съгражданите си.

Битката е срещу динозаврите. Те заспиват с визитната картичка от годините на силната местна икономика, но след няколко техни мандата от нея няма и помен.