Манастирът край Триводици – затворен от четири години, Слави Трифонов пробвал лековитата вода на чудотворните извори край селото

Вече четвърта години миряни и поклонници от различните краища на страната нямат достъп до манастира „Възнесение Господне” край Триводици. Едно от най-красивите места в землището на селото стои затворено, след като през 2011 година Пловдивска митрополия изтегля свещеник Георги Четалов. Той е обвинен в редица нарушения и неговото място трябва да бъде заето от отец Владимир. До момента обаче той не е заел поста си, тъй като не е направена ревизия на предшественика му. Въпреки че е оглавил църковното настоятелство, свещеникът не може да встъпи в длъжност и на практика манастирът стои затворен и се руши.
„Написал съм поне четири-пет писма до Пловдивска митрополия да направи най-накрая ревизията и манастирът да отвори врати, но отговорът е, че ревизорът е само един, че е затрупан от работа и трябва да чакаме да ни дойде редът”, обясни пред stamoliyski.tv кметът на Триводици Симеон Димитров. На практика хората в селото няма къде да запалят дори свещ и да се помолят. Триводици няма храм, в момента се гради църквата „Св. Георги”, но всичко е с дарения. От Дирекцията по вероизповедания отпуснали 10 000 лева, с които в момента се довършва покривът, ще бъде изградени и купол, поясни кметът. Пловдивският владика Николай, който е направил първата копка, заявил, че иска храмът готов на груб строеж, а останалото щяла да финансира митрополията.

Зад манастира „Възнесение Господне” се намират и чудотворните три извора, от където идва и името на селото. Старите хора казват, че водата на изворите помага най-много на зрението. Жители обясниха, че вече два пъти не кой да е, а Слави Трифонов идвал инкогнито да си налива вода. Той обаче никога не контактувал с местните, а директно се отправял към изворите.

Според легендата овчари лятно време водили своите овце на паша в Рила. Веднъж един от тях хвърлил своята гега, за да завърне стадото, но тя попаднала в едно от Рилските езера. През есента, когато прибрал стадото в селото, го завел на водопой на изворите и там видял своята гега. Оттам и поверието, че изворите идват от планината Рила. Много хора се къпят в тях, защото считат водата за лековита.
От три години изворите са запечатани.