Атанасовден е! Ако натрупа много сняг, годината ще е плодородна

На днешния ден Православната църква чества паметта на един от учениците на свети Антоний – свети Атанасий Велики. Заради големия му принос към опазването на истините на вярата, църквата чества два пъти в годината свети Атанасий. Веднъж в деня на неговата смърт – 2 май, и на 18 януари, заедно с паметта на св. Кирил Александрийски, защото двамата антиохийски светители работили много за опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес. Свети Атанасий водил открита борба срещу Арий, който учел, че Христос е по-нисш от Бога. Друг голям принос на свети Атанасий е участието му в Първия вселенски събор, който се провел през 325 година в град Никея, Мала Азия. На този събор бил създаден почти целият Символ на вярата, който познаваме и до днес. Заради ревностното му отстояване на християнската вяра, Атанасий претърпял много гонения и заточения, по време на които не спирал да проповядва. Той написал и жизнеописание на своя учител свети Антоний. След едно от поредните заточения, той се върнал тежко болен и починал през 373 година на 76-годишна възраст.

Според народните вярвания, свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

Народът казва, че ако на този ден натрупа голяма снежна покривка, годината ще бъде плодородна. Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки Атанас означава „безсмъртен“.