Венци и салюти край Колоната на независимостта в Пловдив

С поднасяне на венци на Колоната на независимостта на площад „ 22 септември” в областния град Пловдив и със салюти, произведени от членовете на комитет „Родолюбие”, бе отбелязана 107-та годишнина на независима България. 7-годишната първокласничка Михаела Петкова развя трибагреника, редом до баща си Веселин – председател на комитета, дегизиран като командир. Представители на местната власт и граждани почетоха паметната дата, която отново е в празничния календар от 1998 година насам.„Пловдив е бил един от водещите градове, съхранил, независимо от превратностите на времето, националния ни идеал. Идеал, който ни завещаха с делата си строителите на съвременна България. Понеже сме в навечерието на избори за местна власт, ще си позволя да призова кандидатите и всички политици да се учим от уроците на времето. Имаме право да бъдем русофили, германофили, англофили, франкофони, но на първо място в делата си сме длъжни да бъдем българофили. Бъдете адекватни и толерантни в борбата за кметския стол, бъдете достойни кандидати и излезте на политическия ринг с достойни, реални и конкретни програми. Не се крийте в клинча на политически клишета и безпомощен популизъм, а играйте ясно и открито. Не удряйте никога опонента си под кръста с мръсните крошета на компромати и обвинения. Бъдете достойни докрай в битката, дори когато е ясно, че ще я загубите. Далеч преди България да стане член на ЕС, големият пловдивски поет Добромир Тонев бе написал: Пловдив не е сърцето на Европа, но е част от нейното сърце””, призова в словото си председателят на гражданско сдружение „Разум” Спас Гърневски.

nezavisimost2Венци и цветя бяха положени и пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад. Честванията в храм „Света Неделя” и пред паметната плоча на Александър Малинов бяха  организирани от Сдружение „Център Петко Каравелов”.  За 25-а поредна година в най-старата пловдивска църква бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на  български народ и в почит на Негово величество княз Фердинанд, провъзгласил Независимостта на България преди 107 години.

„Няма историк, който да не признава поне две неща на Фердинанд – човешката смелост да дойде в България и човешката и държавническа смелост да провъзгласи независимостта й през 1908-а. Неговият саркофаг е изписан с български букви и покрит с българското знаме”, каза председателят на сдружението Иво Калчев в краткото си слово след молебена.