Куртово Конаре дава първите домати и мелница за червен пипер у нас

Да се съхранят и популяризират местните традиционни сортове. Това е амбицията на читалище „Любен Каравелов”в село Куртово Конаре, което вече работи по екологичния проект „Памет за бъдеще”. Финансирането е по норвежката програма за подкрепа на НПО.

Куртово Конаре е известно с биоземеделието си повече от век. Тук е заработила първата мелница за червен пипер, първите домати също са отгледани тук. Дори първите фъстъци са внесени най-напред в Куртово Конаре преди да отидат в Садово.
„Основната ни цел е да създадем база данни за стари сортове – не само такива, които са тръгнали от Куртово Конаре, но които са на изчезване и искаме да възродим, за да останат за следващите поколения. Давам пример с ябълката куртовка. Тя носи името на Куртово Конаре.

Малко известна е червената праскова куртовка. Има и червена кричимка, които са селектирани в двореца „Кричим”. Там, още по времето на цар Борис, са правени доста експерименти. Даже райската ябълка тръгва оттам. Най-популярна е червената капия. От доста време ги изследваме, а сега искаме да ги направим популярни сред младите. Повечето сортова са запазени и в момента издирваме местата, където все още се отглеждат. Събираме материали, правим снимки, ще отпечатаме и 1000 броя картички”, обяснява секретарят на читалището Емилия Шушарова.

Независимо от патентованите сортове с името куртовска капия, мнозина от местните производители не си купуват семена, а сами се грижат за това. Избират се първите плодове, които се оставят да узреят на стъблото, преди от тях да се вземе семето и да се съхрани до февруари, когато започва правенето на разсада. Малките растения се садят навън през април-май, когато вече няма опасност от слани, а с август идват и първите червени чушки.

kurtovo3Местната гордост е дядо Александър, който през 1894 година за първи път внася доматено семе от Цариград в България. Той е бил природно интелигентен човек и изключително предприемчив. Имал е контакти с братята Евлоги и Христо Георгиеви и за много свои дела е ходил да се консултира с тях в Румъния. Първата мелница за червен пипер в България е негово дело. Тъй като навремето в Куртово Конаре се е отглеждал коноп, той е направил и въжарска работилница.

По проекта ще бъде изградена и биоградина в местната забавачка „Детски рай”. Децата, с помощта на учители, родители и доброволци ще направят кът с овошки, зеленчуци и цветя, а след това сами ще се грижат за насажденията. В момента ландшафтен архитект оформя пространствого в задния двор на детската градина. До 15 дни ще започне същинската работа.

По проекта ще бъдат проведени обучения по биоземеделие, пермакултура и начини за присаждане. Специалисти в съответната област ще преподават на земеделски стопани и млади фермери, които искат да развиват собствен бизнес, дори към любители.

На фестивала на чушката и домата, който е традиционен за Куртово Конаре, ще има специална шатра за стари семена и местни продукти. Началото е на 11 септември.

автор: Евелина Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *