12 въпроса за 12 месеца от началото на мандата на кмета Георги Мараджиев

– Господин Мараджиев, в какво състояние заварихте община Стамболийски в деня, когато встъпихте в длъжност точно преди 1 година?

– Много пъти сме повтаряли и разяснявали през тези 12 месеца в какво тежко състояние заварихме община Стамболийски преди една година. Това беше единственият начин тази информация да стигне до хората, за да разберат истината за предишното управление и колко ще бъдат трудни първите години за новото управление, че ще ни трябват два-три мандата, за да постигнем целите които сме си поставили и да догоним другите общини.  Няма отново да обяснявам колко тежко бе финансовото състояние на общината в началото на моя мандат. Но никога няма да забравя как на втория ден от влизането ми в кабинета поисках да сменя стола на кмета, защото бе стар и износен. Оказа се, че в касата на общината има само 40 лева. Купих си стол със собствени средства. Знам, че много хора ще забравят тези неща, но аз и екипът ми никога няма да забравим колко трудни ни бяха първите три месеца – ноември, декември и януари, когато трябваше да спасим финансово общината. Сега съм горд, че успяхме да преодолеем трудностите и днес всички виждат колко е преобразен Стамболийски. Първите месеци са отдавна минали и понякога и аз забравям за трудностите тогава, но и в момента работим с четири адвокатски кантори, които водят делата на Общината за над 4 милиона лева дългове. Стабилизирахме финансово нещата, но тези дела ежедневно ми припомнят какво заварих с встъпването ми в длъжност и колко много време още ще носим тежкото ни наследство, натрупано само за една година – 2011-та.

– Какви бяха първите промени, които направихте?

– Още на втория ден започнахме кадрови промени в общината, защото това беше необходимо, за да вляза с моя екип и да подредим общината така, че да изплуваме от финансовата криза, в която бяхме поставени. Не съжалявам за кадровите промени, които направих, защото в новия екип виждам ежедневните усилия и работа единствено и в полза на жителите на общината. Другото първо нещо, което направихме бяха ежедневни ми пътувания до София през първия месец, за да увеличим бюджета на общината. Резултатите не закъсняха – бюджетът беше увеличен на 20-я ден от началото на мандата с 500 хиляди лева.

– Каква беше реакцията на хората, когато се увериха, че наистина в общината започва промяна?

– Аз първите месеци не виждах реакцията на хората. Усилията ми бяха насочени към преструктурирането на общината. Когато направихме Коледния празник за децата и площадът се изпълни с над 1500 човека, тогава за първи път осъзнах, че хората се събудиха. Осъзнах каква сила имам с промените, които правя, и колко много това се е харесало на съгражданите ми. През целия си живот от тук нататък аз няма как да забравя този момент и денят, когато целият площад бе пълен и цялата тази енергия от хората се вля в мен. Получих подкрепата, която исках. Видях я по лицата на хората, видях усмивките и одобрението в техните погледи. Тогава разбрах, че пътят, по който е тръгнала община Стамболийски, е правилен.

– Коя е придобивката, която най-много ви радва?

– През тези 12 месеца придобивките за общината са много. Но няма нито една, която да не ми е любима. Еднакво важни са всичките. Това е като да имаш две или три деца – всичките ги обичаш еднакво. За мен всяка една придобивка е като отгледана рожба, защото ме радват всичките по един и същ начин. Това е нещо, което смятам, че радва и цялата община.

-Кое беше най-трудното кметско решение до момента?

– Най-трудното беше преди Нова година, когато в сметката на Общината постъпи сума от над 4 милиона лева, която бе ДДС, върнато от водния проект. Получих писмо от Министерството на финансите, че трябва да върнем това ДДС. Това беше най-трудното ми решение, защото главният счетоводител тогава ме съветваше да подпиша и да върнем парите, а аз мислех как с тези пари може да си платим всички общински дългове. Три дни не съм спал и съм си мислил само дали да наруша закона и с тези 4 милиона да излезем от финансовата криза, или да подпиша и тези 4 милиона да влязат в хазната на държавата. Консултирах се с много хора от финансовите среди, с юристи, като всички бяха категорични, че законът трябва да се спази. Подписах и върнахме ДДС-то в министерството, защото бях длъжен да спазя закона, но и до ден днешен си мисля дали не направих грешка и дали не трябваше да платя дълговете на общината с тези пари. Защото сега ежемесечно плащаме по 55 хиляди кредит. У мен надделя чувството на отговорност през закона, но не бях удовлетворен от решението си. То беше най-тежкото кметско решение и дано не ми се налага да се изправям отново пред подобна дилема.

– Усещате ли подкрепата на държавата, заради това че сте кмет на ГЕРБ?

– Още след изборите усетих подкрепата на държавата. Още с първите ходения до София усетих тази подкрепа,защото нямаше министерство, което да не съм посетил. Навсякъде ме посрещаха и изслушваха. Не ме върнаха нито веднъж и всичко, което поисках, съм го получил. Тогава увеличехме бюджета с половин милион. Сега преди 10 дни успяхме да увеличим бюджета за следващата година с още половин милион и всичко това благодарение на подкрепата на държавата. Ако нямах политическата подкрепа на ГЕРБ и на управлението на държавата, хората в нашата община нямаше сега да се радват на толкова много придобивки. Нямаше да имаме и проекти за 20 милиона, с които кандидатстваме за финансиране от ДФ „Земеделие”. Разбрах и каква е била грешката на моите предшественици кметове – не са имали подкрепата на голяма политическа сила и затова общината е изпаднала в изолация. С подкрепата на правителството и на парламентарната група на ГЕРБ ние излязохме от тази изолация. Влязохме във всички медии, вестниците, електронните сайтове пишат ежедневно за нас. За първи път на празника на града Стамболийски получи и поздравителен адрес от президента на България. И това нямаше да се случи, ако държавата не подкрепя местната власт.

– Кои са най-важните неща, които предстоят пред общинската управа?

– Това са проектите за 20 милиона лева, с които кандидатстваме пред ДФ „Земеделие”. Няма нищо по-важно от това да получим финансиране на тези проекти. Само така след 1-2 години наистина община Стамболийски ще стане едно от най-добрите места за живеене в региона. Няма нищо по-важно от това да направим пътя Йоаким Груево – Стамболийски, пътя Триводици – Стамболийски, няма по-важно от това да разширим промените в центъра на града, да ремонтираме основно читалището, да оправим инфраструктурата в Стамболийски и по селата, да изградим канализация в селата. Не е маловажно, че общината е бенефициент и по големия проект за изграждане на велоалея между Пловдив и Пазарджик и на открит колодрум в Стамболийски. Европейските проекти ще докарат средствата, които са необходими за цялостно преобразяване на общината.

– Одобрявате ли работата на Общинския съвет?

– Няма как да не одобря работата на Общинския съвет, защото и преди, когато не съм бил кмет, съм следил работата на предишните общински съвети. Новият Общински съвет е шарен откъм политически партии и не е лесно тези групи да бъдат обединени. Винаги при гласуването на решенията всеки съветник прокарва позицията си през призмата на политическата сила, която представлява. Но това е нормално. По-важното е, че имаме едно мнозинство и аз никога не съм бламиран при вземането на решенията, което дава възможност на Общината да работи целенасочено без да и се пречи. С Общинския съвет работим в синхрон и няма как да не съм доволен от това. Доволен съм, че няма разправии, каквито имаше в предишните местни парламенти, а хората са образовани и интелигентни, стремящи се до помогнат и те за добрите промени в община Стамболийски.

– Имате ли моменти, в които сте съжалявал, че станахте кмет?

– От началото досега никога, нито за секунда не ми е преминала такава мисъл през главата. Работата, която работя много ми харесва. И толкова съм удовлетворен от нея, че няма как да си помисля подобно нещо. Ежедневните ми излизания сред хората от общината, срещите, погледите на хората, които ме поздравяват, това само може да ме радва. Виждам колко са доволни и затова нито за миг не съм съжалявал, че се кандидатирах и бях избран за кмет. Всеки ден, като излизам в центъра на града, като минавам през подлеза, ме спират поне по 50 човека, които ми казват колко харесват всичко, което правим аз и екипът ми. Често пъти съм казвал, че аз съм един щастлив човек, защото съм постигнал в семеен план всичко, постигнал съм и в бизнес план всичко, към което съм се стремил. Сега и в обществен план постигам резултати и хората ги оценяват. Затова съм благодарен на жителите на общината и тяхната радост ме зарежда със сили и енергия да продължа напред.

– Ще продължите ли да отделяте средства и за селата, както го правехте през изминалата година?

– За община Стамболийски селата са много важни. Ние сме общо семейство и тогава, когато се прокрадват идеи от някои кметове да се отделят и да преминат към друга община, аз наричам това предателство. Аз никога не бих делил селата от града или пък хората от селата. Това няма да направя никога. Тази година например отделихме огромна сума – 100 000 лева за църквата в Триводици, но това не означава, че догодина за Триводици няма да отделим средства. Така е и с другите три села – Йоаким Груево, Куртово Конаре и Ново село. Независимо от коя поличитеска партия е техният кмет, аз ще продължа да отделям за населените места средства, защото с нищо селата и жителите там не са по-маловажни от града. Искам обаче да се знае, че като кмет на Общината аз съм човекът, който разпределя бюджета за населените места, а местните кметове нямат такива правомощия. Селата нямат бюджет, бюджетът е общински. Аз ще продължа да отделям средства за всички населени места, но искам и разбиране от страна на хората, че няма как с магическа пръчка всичко да става за няколко месеца. Трябват ни години, за да постигнем резултатите, които другите общини са постигнали през последните 20 години.

– Ще се кандидатирате ли за втори мандат?

– Още преди няколко месеца в интервю за вестник „Стамболийски глас” казах, че съм готов за втори мандат. След една година мога твърдо да заявя отново, че не само съм готов за втори мандат, но и съм убеден, че ще го спечеля. И съм убеден, че ще ни трябва и трети мандат, за да направим това, което искаме, за да стане Стамболийски идеалното място за живеене. За втория мандат отдавна съм готов.

– Ще продължите ли да управлявате прозрачно и открито?

 – Ние сме единствената община в страната, в която кметът на общината ежедневно дава на своите избиратели отчет за това какво е свършил и какво предстои да направи. Аз нямам намерение да крия нищо от своите избиратели, защото те са моята сила. По тази причина докато аз съм кмет, ще се издава и вестник „Стамболийски глас”, който достига до всяка къща и до хората, които не ползват интернет. Дори ще увеличим тиража, защото бройките от вестника започнаха да не стигат за всички, които желаят да го четат. Фейсбук групите, които се направиха, също  функционират прекрасно, защото хората обменят мисли, запознават се с всичко, което се случва в общината. 20 години жителите на общината са мечтали за това и сега го имат. Затова няма да спрем с прозрачното и открито управление, и съм сигурен, че на следващите избори процентите, които спечелихме на местния вот – 65 %, ще станат 90 %. Защото чрез прозрачното управление жителите на общината виждат как се харчат парите им и виждат къде отива всеки един лев от техните данъци, и че той не е потънал в нечий джоб. Така ще бъде, докато аз съм кмет на Община Стамболийски, защото много пъти съм казвал, но пак ще го повторя – няма да позволя да бъде откраднат нито един лев, а всичко ще се харчи за инвестициите в града и селата. За всички тези инвестиции хората ще продължат да получават ежедневно информация от Stamboliyski.tv, вестник „Стамболийски глас” и чрез Фейсбук. Това е нашето лице и докато аз управлявам, информацията за това управление ще достига до всеки жител на общината.