Обществен съвет – коректив на кмета в Куртово Конаре

Обществен съвет ще помага на кмета на Куртово Конаре. Активни граждани и експерти са готови да отделят от времето си, за да направят селището по-добро място за живеене.  „Това е стара наша идея, която малко се обезличи в последните години, формираха се групи, които се нагаждаха към местната власт. Затова ще бъдем по-широко отворени. Наскоро имаше голямо недоволство срещу табелата, която кметът Иван Пиринов сложи на своя глава на входа. Освен че не беше естетически издържана, името на селото беше съкратено и предизвика голямо недоволство. Занапред, когато се прави нещо с обществена значимост, ще може да се търси мнението на обществения съвет”, обяснява секретарят на читалището в Куртово Конаре – Емилия Шушарова. Именно читалището печели проект за развитие на гражданското общество на местно ниво на конкурс на програма „Глобални библиотеки”. По този проект ще заработи и общественият съвет. Вече има съставен правилник.

„Подобни инициативи много трудно се приемат от местната власт. За да се съобразява кметът с обществения съвет обаче, той трябва да бъде регистриран в Oбщината. Така членовете ще имат право да изказват мнения на сесия на Oбщинския съвет, да присъстват на заседания на отделните комисии”, пояснява Емилия Шушарова.

По проекта ще се работи и в направление доброволчество. Партньор в тази посока е Националният алианс за работа с доброволци. Първата акция, в която ще се включат новообучените младежи, е Фестивалът на чушката и домата.

В края на август ще се проведе дискусия „Как искам да изглежда моето село”. Ще бъдат поканени всички кандидат-кметове за участие в публичния дебат, на който ще присъства като експерт Емилия Лисичкова от платформа „Агора”. На същата тема е и конкурсът за детска рисунка.

По проекта ще бъде проведен и пленер. Художници ще търсят интересни обекти от Куртово Конаре, а след това всеки ще остави по една своя работа за фонда на читалището. Кои имена ще бъдат включени във форума ще реши пазарджишкият художник Константин Анастасов.

автор: Евелина Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.