Петър Костов: В Общинския съвет няма напрежение и омраза

Общинският съветник от БСП Петър Костов влезе в местния парламент на 26 април 2016 година, няколко месеца след клетвата на колегите си от новия мандат. Той зае мястото на отстранената заради конфликт на интереси Венера Башова и наследи  комисиите, в коите бе тя  – по здравеопазване и по бюджет и финанси. Костов не успя да влезе в местния парламент по време на изборите, макар да бе на избираема позиция в листата на БСП, а причината по думите му е, че спазил партийното решение да не работи по време на предизборната кампания за преференции. Колегите му от листата не се съобразили с това и го изместили с преференциите. След отстраняването на Башова обаче Костов зае полагаемото си място в Общинския съвет. Ето какво сподели за Stamboliyski.tv той:

„Между съветниците в настоящия Общински съвет на Стамболийски няма напрежение и омраза, каквито съм виждал между предишните си колеги”. В това е категоричен Петър Костов, който кара четвърти мандат като общински съветник. Бил е в Общинския съвет на „Родопи” преди градът и четирите села да се отделят в самостоятелна община. След това има още два мандата в Общинския съвет на Стамболийски, затова може да направи паралел между предишните старейшини и настоящите. „В сегашния Общински съвет повечето колеги са образовани и възпитани хора, докато в предишните не беше така”, казва Петър Костов. Помни изключително бурните и на висок тон дебати от миналото и ги сравнява със сегашните спокойни сесии. Причината според него е, че преди колегите му са били водени най-вече от партийните си пристрастия, докато сега не това е водещото. Самият Костов е убеден, че борбата между партийните идеи трябва да е до изборите, а след това всеки трябва да работи за благото на общината и за хората, които живеят в нея. Това според Петър Костов е водещ принцип в новия местен парламент. Смята, че се работи в интерес на хората и одобрява, че повечето предложения са свързани с добри инициативи. Няма критики към работата на общинските съветници, има две препоръки – колегите му да четат колкото може повече нормативна литература, а когато се гласуват решенията да се дебатира повече, за да има по-голяма яснота върху предложенията.

В личен план Петър Костов споделя, че е роден на 4 юли 1950 година в Йоаким Груево, където завършва основното си образование. След това учи в СПТУ по индустриална химия в Мизия, а после и в Пощенския институт в София. Има зад гърба си 44 години и половина трудов стаж, две от които в Целулозния завод, сега „Монди”, и останалите 42 като директор на Пощата в Стамболийски. Костов има две дъщери и трима внуци – две момчета и едно момиче. Винаги е живял в родното Йоаким Груево и както сам казва няма никакво намерение да се мести другаде.