София и Нели за втори път станаха царици на лютеницата

Тандемът София Манчева-Нели Кръстева отново спечели оспорваната надпревара за голямата награда на „Фестивала на чушката, домата и традиционните храни“ в Куртово Конаре. За втора поредна година двете дами бяха обявени от журито за царици на лютеницата. След като дегустира от бурканчетата едро и ситно смляна, журито реши, че София и Нели са най-добрите майсторки. София произвежда червената капия, а Нели отгрежда розовите домати. Те получиха наградата си от зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, но въпреки това категорично отказаха да издадат тайната кое прави техния продукт толкова вълшебен, че никой да не може да му устои. И не издадоха рецептата си.

„За мен е чест да бъда сред вас на този традиционен фестивал. В изминалата година Министреството на земеделието и храните положи всички сили да обърне начина на подпомагане на земеделските производители, да подкрепим традиционните продукти, да направим така, че местният поминък да остане жив. Това, че виждам толкова много хора на площада, е истинско удоволствие. Благодаря на организаторите и спонсорите“, обърна се зам.-министър Грудев към множеството на площада, събрано да аплодира победителките.

На събитието присъства и зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров, който призна, че за първи път получава покана да гостува на фестивала и с удоволствие откликнал. „Приятно съм изненадан как сте съхранили вашите традицииони сортове и рецепти. Пожелавам този автентичен празник да става все по-голям“, каза Гуджеров.

Работата на журито беше изключително трудна. Всички бяха вложили душа и сърце. Между тримата финалисти битката беше изключително оспорвана. Затова поканихме и независими външни консултанти. Всички единодушно стигнахме до извода, че най-хубавата лютеница се крие в буркан 6 на Нели и София, поясни координаторът на „Слоу фууд“ България доц. Десислава Димитрова. 20 участници се бориха за приза „Царица“, повечето от които са носители на отличието от предишните издания на фестивала.

Може да видите награждаването – във видеото.