Съдът решава за дълга на общината към „Комунал” на 3 февруари

Казусът с дълга на община Стамболийски към фирма „Комунал”, на която не е платено за метенето на улиците от януари до май 2008 г., стигна до Върховния касационен съд. Предходните съдебни инстанции признаха, че общината трябва да преведе 74 412 лв. на фирмата по издадените фактури за свършената работа, други 34 004,18 е санкцията, която трябва да бъде платена за неспазените срокове за издължаване. Така сумата става близо 108 000 лв., а върху нея текат и лихви.

Както Stamboliyski.tv вече писа, по делото, което администрацията води за продадените на търг от частен съдебен изпълнител три имота – мотопистата, пенсионерския клуб и старата поща, общината твърди, че се е разплатила с „Комунал”. На това основание претендира, че тъй като дълг не съществува, самото обявяване на имотите за публична продан е било неправомерно. Справка в съдебните регистри обаче сочи, че спорът за парите между общината и „Комунал” е висящ и изходът от делото във ВКС ще стане ясен в началото на следващата година.

В хода на съдебния процес общината се опитва да докаже, че не трябва да плаща на „Комунал”, защото е прекратила договора с тази фирма и след това не й е възлагала работата по ръчното менете на пътните настилки и фирмата е „натрапила” тази дейност на администрацията. Съдът обаче приема, че договорът е бил прекратен, без да са спазени нужните изисквания, следователно е бил действащ и за „натрапване” от страна на „Комунал” не може да става и дума.

Stamboliyski.tv ще продължи да следи делата по кашата, забъркана с предсрочно прекратения договор с „Комунал”, след който се стигна до продажбата на три общински имота за жълти стотинки.