Мария Бейкова има нови идеи за грижите към болните деца от ЦНСТ

Мария Бейкова е директор на Центъра за настаняване от семеен тип в Стамболийски. Тя пое ръководството на дома, в който се отглеждат 14 деца с различни физически и умствени увреждания преди около месец, но вече има нови идеи за работата с децата в ЦНСТ и за подобряване на тяхното състояние.

Професионалните ангажименти на Мария Бейкова, както самата тя споделя, не са работа в прекия смисъл на тази дума. До голяма степен новият директор на Центъра за настаняване от семеен тип в Стамболийски приема като свой дълг грижата за болните деца. Така, както се грижим за своите деца да са здрави, да им е топло и да са спокойни, аз и екипът ми се стараем за децата, които живеят в Центъра, казва още Мария, която е педагог и богослов по образование. Тя е родена в София, където първоначално завършва гимназия, а след това Института по библиотекознание и библиотечно дело. Професионалната й кариера започва в столичната външнотърговската компания „Трансимпекс”, но докато работи и израства в кариерата, записва висше образование в Педагогическия факултет на Софийския университет. Учи „Управление на образованието” и едновременно с това втора специалност „Богословие”. Докато следва в Богословския факултет, се запознава с бъдещия си съпруг Владимир, който в момента е свещеник в Стамболийски. След като се дипломира, Мария прави опити да намери работа по педагогическата си специалност, но много бързо разбира, че в конкурсите за ръководител на учебно заведение, каквато е нейната квалификация, се иска солиден стаж, а тя току-що е завършила и няма натрупан опит. В същото време Владимир е категоричен, че ще се върне в родния Стамболийски, защото се е готвил да служи в местната църква и предлага на Мария да се установят тук.
„Нито веднъж не съм съжалявала за решението си да напусна столицата”, споделя съпругата на отец Владимир. Тя е категорична, че животът в Стамболийски е много по-спокоен, а градът е по-добро място за отглеждане на деца вместо София. Бейкови имат две деца – 13-годишната Рада и Валентин, който е на 9 години. От раждането им Мария е била посветена на тяхното отглеждане и възпитание и отново не съжалява, защото казва, че годините минават бързо, а времето, посветено на децата, е най-важното и не може да се върне, ако си го изпуснал.
В Стамболийски Мария Бейкова намира и възможност за професионалната си реализация в областта, която харесва – педагогиката. Получава шанс след идването на новата общинска управа и кмета Георги Мараджиев, който слага край на статуквото, наложено от предишното управление и дава шанс на способните и образовани хора да се развиват професионално. „ Благодарение на това аз получих шанс да покажа своите качества и професионални възможности, и да се реализирам”, споделя Мария Бейкова. Допълва, че е щастлива и от факта, че ще може да допринесе с нещо за промяната, която от няколко месеца се извършва в Стамболийски. За конкретните си професионални ангажименти в Центъра за настаняване от семеен тип обяснява, че като ръководител на тази институция, тя е и настойник на 14-те деца тук. Всички те са с различна степен на умствена и физическа изостаналост, но когато с тях се работи ежедневно и целенасочено, те са спокойни и се чувстват добре. Това е целта на новата директорка на ЦНСТ, която вече има и нови идеи за грижите в помощ на болните деца. Една от тях е наред с ежедневната рехабилитация и психотерапия, да въведе и трудова терапия. Заедно с детегледачките децата ще имат възможност да засаждат растения в двора на Центъра, да ги поливат и да се грижат за тях. По този начин от една страна ще са ангажирани, а от друга доколкото е възможно ще се развиват умствено и физически.