Бащи участваха в кампания срещу тормоза в училищата

Родители на децата от ОУ „Христо Смирненски“ в Ново село участваха в Международния ден срещу тормоза „На нас ни пука за нашите деца“. Денят е известен още като „Ден на розовата фланелка“, затова бащите обличат фланелки в този цвят и така изразяват своята съпричастност срещу тормоза.

Историята започва през 2007 година с идеята на две момчета в Канада да застанат зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски, и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. „Тогава научих, че двама души могат да си измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“  Както си стоят във фоайето на училището и раздават тениските, изведнъж влиза момчето, тормозено заради цвета на своята. „Изглеждаше като че огромен товар падна от плещите му“, спомня си Трави Прайс, „оттогава тези, които го бяха тормозили, не казаха нито гък.“ „Така започват хубавите неща – когато решиш да подкрепиш приятел, или просто човек в нужда, и задвижите нещо заедно, заговори се за него и започне да се случва в целия свят“, убедени са авторите на кампанията.

В кампанията у нас, която се провежда под надслов „Да бъдеш Баща“, всички учители канят бащите и момчетата, майките и момичетата да сложат розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка  и да кажат „не“ на тормоза. В акцията участваха успешно и родителите на децата от Ново село.

Tormoz-2 Tormoz-3