За главния архитект Румяна Иванова е много важно администрацията да помага на хората

Арх. Иванова е родена в Пловдив. Завършва Математическата гимназия и след това учи и се дипломира със специалност архитектура във ВИАС (сега УАСГ)-град София. Омъжена е и има син и дъщеря. Цялото й семейство избира общ професионален път: съпругът й е геодезист, дъщерята е архитект, а синът й е със специалност „ВиК-пречистване“.

Новият главен архитект на Община Стамболийски Румяна Иванова има вече в професионалната си кариера значителен стаж в местната администрация. По времето на предишния кмет идва да замести колега за един месец и този срок се удължава: „И така останах на работа в Стамболийски шест години, до 2010 година”, споделя арх. Иванова. Още тогава се запознава с всички проблеми и особености на региона, а опитът й междувременно като архитект в пловдивския район „Централен” й помага още повече в успешното справяне с въпросите, свързани с териториалното устройство и услугите, които искат гражданите. Второто й назначение в Община Стамболийски идва, след като лично г-н Георги Мараджиев й предлага да стане главен архитект. До този момент двамата не се познават, но по нейните думи още при първия разговор тя разбрала, че с кмета мислят по един и същи начин по отношение управлението на Общината и обслужването на гражданите. Харесала много и девиза му „Без не знам и не мога”, когато се отнася до изпълнение на служебните задължения и обслужване на гражданите. Обещала си, че мисията й е да помага, а не да пречи на гражданите, които искат някаква административна услуга. Категорична е, че цялата общинска администрация трябва да работи по този начин, а до извода стигнала през годините, когато била архитект на свободна практика и често като проектант е получавала спънки от чиновници на разни нива.
За работата си в Община Стамболийски казва, че първите месеци е било доста натоварено и една от причините е, че в началото на всеки нов мандат, всички разочаровани от предния мандат поставят своите проблеми и очакват решения веднага от новия кмет, от новия главен архитект и от новия административен екип. „Необходимо е технологично време да се организираме по правилния начини и всеки ден се стараем нещата да се случват, затова благодарим на гражданите за проявеното търпение”, обяснява Румяна Иванова. Допълва, че едно от най-важните неща в момента е също да не се пропускат възможностите, които дават европейските програми. „Ще се готвим с проекти и ще се стараем да сме от първите, заявили участие. Приоритет в общинската програма на кмета и неговия екип са спорта със съответните детските площадки и парковете, както и цялостния облик на населените места в общината, за да направим по-функционална и по–приятна среда за пребиваване”, казва още главният архитект. След обновяване на административния център и зоната около Читалището се планират промени и в частта от южната страна на жп-линиите, където са кафенетата, ресторантите, магазините. „Идеята ни е да направим един доста по-привлекателен търговски и социален център с нова организация, за да е комфортно и приятно. Ще се стремим да се съобразяваме и със спецификата, че сме земеделски район”, коментира още арх. Иванова. В тази връзка се обсъжда изграждането на малки „пазарчета”, с обезопасени места за паркиране, за да може производителите да реализират продукцията си, а клиентите да си купуват хубава българска стока. Обмисля се и как да се предпазят имотите на хората край главния път в Куртово Конаре, където често заради бясно шофиране колите се удрят и рушат къщи им. „Ще очакваме още предложения и мнения на жителите на общината и ще разчитаме на справедлива оценка за професионалния ни труд”, казва в заключение арх. Иванова.