Зам.-кметът Матев: Нямам ресори, отговарям за всичко след кмета

Гиньо Матев е роден през 1957 година в Стамболийски. Завършил е гимназия в родния си град, а след това Висшето военно училище в Шумен със специалност „Инженер по радиоелектроника“ и Военна академия „Г. С. Раковски“ в София, където се дипломира като магистър по ПВО. Владее английски и руски език, служи си и с френски. През 1998 година специализира „Политика и управление на НАТО“ в Германия. В армията преминава през всички длъжности от командир на огневи взвод до заместник-командир на поделение за радиолокация. Минава в резерва през 1999 година. През 2006 година оглавява Дирекция „Общинска собственост“ към Община Пловдив. Година по-късно става кмет на район „Тракия“, а преди да поеме поста зам.-кмет на Община Стамболийски е един мандат общински съветник в местния парламент на Пловдив.

– Господин Матев, започваме представянето на екипа на кмета Георги Мараджиев с вас. Какви са задълженията на заместник-кмета на Общината?
– Работата е многостранна. Нямам конкретни ресори и отговарям за всичко след кмета. Ангажиментите ми са във всички направления – от общинската собственост и стопанските дейности, през юридическото обслужване до спорта. Занимавам се и с много от сигналите на гражданите.
– Какво е темпото на работата ви?
– Непрекъснато, като натовареността е различна – има дни с 200 процента натовареност, има и такива, в които е 100 процента, но под този процент няма. Трябва да мислиш едновременно и за целесъобразност, и да ровичкаш в неща, които по някакъв начин са посипани с пепел. Тези неща обаче носят само негативи на Община Стамболийски и няма как да не разравяш и да търсиш назад, за да можеш да се справиш.
– Не е тайна, че новият управленски екип на Общината завари лошо наследство от милиони левове дългове, оставени от предшествениците ви. Как се справяте с този проблем?
– Това е причината да нямаме възможност за иновации в момента. В резултат на „наследството“, което получихме вместо да вървим напред, ние се опитваме по всякакъв начин да запушим пробойните, от които изтичат общинските средства. Към момента имаме милион и половина преки задължения с незабавна ликвидност и договори на стойност също около 1,5 милиона, за които се водят дела и които за съжаление са в една неблагоприятна за Общината фаза. Ако имаш пари, разходната част е лесна. Но, когато парите са малко, приходът е малък, а и имаш да планираш задължителните плащания към контрагенти, към кредитори, нещата не са леки.
– На какво разчитате?
– Изключително много разчитаме, а и кметът г-н Мараджиев прави всичко възможно за докарване на външни средства чрез държавна субсидия, чрез държавни помощи. Ще участваме и с проекти по програмите, които се отварят.
– Кои ще са първите проекти?
– Ще продължим участието си в Програмата за енергийна ефективност, защото имаме още блокове, които трябва да вкараме за саниране. Очакваме да стартира Програмата за развитие на селските райони . Трябва да подготвим проекти и за междуселищните пътища на територията на общината. В момента търсим фирми и специалисти, които могат да ни помогнат в изготвянето на проектите, като може да се каже, че ще кандидатстваме във всички възможни варианти, където не се изисква съфинансиране от наша страна.
– Къде още ще бъдат насочени усилията?
– Социалните дейности са занемарени, комуналните също не са на добро ниво. Трябваше да дойде ново ръководство, за да започнат улиците да се почистват както трябва.
– От какво се оплакват хората?
– От всякакви неща – като се започне от междуличностни и междусъседски спорове и се стигне до сигнали за реда и чистотата. Хората искат да им е чисто, да им е конфортно, искат Общината да си гледа работата както трябва.
– Къде могат да подават сигнали?
– По телефона, в писмен вид или в приемните дни. Аз нямам регламентиран приемен ден, защото, дойде ли човек при мен, не го връщам.