Шествие за 24 май в Стамболийски

И тази година в нашата община отпразнувахме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Преди години кмета Георги Мараджиев възроди празника 24-ти май с шествия и тържествено честване, след като дълги години беше прекъснато. В шествието участваха всички училища, детски градини, центъра за работа с деца, както и много граждани от община Стамболийски.

Шествието премина през целия център на града и завърши на площада пред Народно читалище ,,Н. Й. Вапцаров“, където за празника бе изградена огромна сцена.

Публикуваме и обръщението на градоначалника:

Уважаеми учители,

Уважаеми ученици и студенти,

хора на словото и духовността,

Поздравявам Ви с един от най-светлите национални празници –24 май – денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На най-българския празник скланяме глава пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Завещаното от тях ни дава самочувствие и смелост да гледаме напред в бъдещето!

На днешния ден отдаваме почит и на всички учители, преподаватели, учени и изследователи, дейци на културата, музейното и библиотечното дело, благодарение на които днес се съхранява историческата памет, националната ни идентичност и културните традиции, градени с векове.

На този празник нека отправим взор в миналото и да почерпим от неговата мъдрост. И нека всички се научим да уважаваме и пазим своето най – голямо богатство и гордост – словото.

На всички ученици пожелавам успехи, любознателност и много търпение. и знайте, че знанието е сила, с която може да постигнете всичко!

На всички – даващи ни светлина и знание по пътя –

Честит празник!