Над 40 човека скочиха за кръста в община Стамболийски

Традиционно и тази година в град Стамболийски и четирите населени места по повод Йордановден, който е и един от най-големите християнски празници, отново се спази обичая и се проведе богоявленския ритуал с хвърлянето на кръста. В град Стамболийски шествието, което тръгва от църквата „Св. Троица“, водено от отец Стоян бе съпроводено и с музика. Преди да хвърли кръста отец Стоян отслужи Велик Богоявленски водосвет в присъствието на кмета на Община Стамболийски Георги Мараджиев.                                                                                           

Не липсваха и смелчаци, които решиха да премерят сили в студените води. В Стамболийски тази година късметът бе за 23-годишният Васил Деанков. Той получи и награда, която му бе дадена лично от кмета.

Още в 10 часа отец Никола, кметът на Куртово Конаре Иван Пиринов и председателят на Общинския Съвет в Община Стамболийски Стоян Богданов, поведоха богоявленското шествие от църквата „Свети Атанасий“ към мястото при река Въча. Тази година Станимир Минчен пръв стигна до кръста.

Празникът Йордановден в Ново село започна с Богоявленска литургия, която бе водена от отец Серафим, кметът Иван Стойчев, заместник-кметът на Стамболийски Теодора Денева и главният архитект Михаела Райчинова в храм „Свети Георги“. След църковната служба хората, се отправиха към Стара река. По време на днешния ритуал в Ново село най-бърз се оказа Димитър Колев, който е ученик. След хващането на кръста участниците извиха хоро в реката.

В Йоаким Груево честването се проведе при река Въча, като представител от администрацията тук беше секретарят на Община Стамболийски д-р инж. Даниела Кръстева. Преди да бъде извършено тайнството при реката, пътят от центъра на Йоаким Груево до Въча бе извървян с шествие. Късметлията, който тази година успя да хване разпятието е Иван Пачев.

Не липсваха и куражлии, които решиха да премерят сили в студените води и в село Триводици. Празникът започна в 12.00 часа като тук главният финансист на Община Стамболийски Дани Бангова присъства на службата в новата църква. В Триводици богоявленският ритуал се повтаря три пъти, като три пъти свещеникът хвърля разпятието във водата. Това е местна традиция. Тази година след първото хвърляне кръстът бе изваден от Ангел Нанкинов. Вторият от брат му Боян Нанкинов, а третият от Борислав Еленов.

Кметът на Община Стамболийски отправи поздрав към всички, които са взели участие в днешния ден и към съгражданите си: Да бъдат здрави, благословени и късметът винаги да бъде с тях!