Георги Мараджиев: Бюджетът на общината се оказа скъсан и продънен

Новият кмет на Стамболийски пред stamboliyski.tv

 

– 10 дни след встъпването ви в длъжност какво знаете за наследството от предишната градска управа? Колко тежка е ситуацията, г-н Мараджиев?

– В хода на предизборната кампания имах бегла информация за финансовото състояние на общината и знаех, че то не е добро. Но не съм очаквал, че е толкова трагично. Клетвата ми беше на 9 ноември и в този първи работен ден влязох в кабинета и седнах на кметския стол. Впрочем той беше скъсан и в недобро състояние, както се оказа и бюджетът на общината – скъсан и продънен. Купих си нов стол – с лични средства, не съм харчил пари на общинската хазна. Но проблемът с общинските финанси не може да бъде решен толкова лесно. Първата информация, която получих още на 9 ноември, беше, че фирма  „Драгиев и Ко” ни съди не за 601 000 лв., а за 947 000 лв.

– Откъде идва разликата, тези 601 000 лв. са за неразплатената докрай канализация на Йоаким Груево, а другата сума?

– Общината им дължи парите за канализацията от 2011 г. и в годините досега са се натрупали загуби и лихви и искът вече е за 947 000 лв. Това беше първият шок. На следващия ден – 10 ноември, със сутрешното кафе получих искане за сума от 120 000 лв., която дължим на една частна фирма. Общината е теглила кредит от 200 000 лв., от които са върнати само 80 000. На третия ден получих писмо от УниКредит Булбанк – искат да им платим над 42 000 лв. за неплатени наеми, в противен случай ще заведат дело. Случаят с банката е такъв – до 2011 г. тя е ползвала сградата на старата поща, а част от службите на общината са в помещения, собственост на УниКредит. Пари не са разменяни, просто дължимото се е прихващало. Но след като сградата на старата поща беше продадена на публичен търг, банката е започнала да плаща наем на новия собственик. И е трябвало общината на свой ред да плаща наем на банката за ползваните помещения, но това не се е случило. И така се стига до искането да издължим 42 594.68 лв., иначе ще последват дела.

– Страхувате ли се, че може да има и още искания за пари?

– Разбира се, вече зная, че продължават и съдебните битки с фирма „Комунал”. В Пловдивския апелативен съд тече дело за 327 920 лв., които фирмата си търси за пропуснати ползи за периода 2009-2011 г. като обезщетение за неизпълнения от община Стамболийски договор за сметосъбирането, който е бил едностранно прекратен. Във Върховния касационен съд пък е искът на фирма „Комунал” за 74 412 лв. за неразплатено възнаграждение по договора за сметосъбирането и други 34 909 лв. като парична санкция за неизпълнението на въпросния договор.

– Тоест дотук съдебните искове срещу общината са за около милион и половина лева?

– Да, а какво още ще излезе, трудно може да се прогнозира.

– Може ли бюджетът на община Стамболийски да поеме тези плащания?

– Абсолютно невъзможно е. Затова е вече проведох среща с председателя на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова и отправих мотивирано искане за разглеждане на тежката финансова ситуация в общината. Ще търсим възможности да получим финансова инжекция от държавата, защото, ако трябва сами да поемем всички тези плащания, оцеляването ще бъде много трудно. Има и още дългове – неразплатени разходи от местния бюджет в размер на 1 520 708 лв., в тази сума влиза задължението от 601 599 лв. към „Драгиев и Ко”, но има и други фирми, които си чакат парите. Имаме и наложени финансови корекции по проекта за канализация и изграждане на пречиствателна станция в размер на 2 166 550 лв. Всичко това е голямо бреме за общината, защото, ако съберем сумите на исковете, по които вече текат дела, финансовите корекции и неразплатените разходи, ще се получи сума, приблизително равна на годишния бюджет на Стамболийски. Затова се надяваме на финансова помощ от Министерския съвет. Всички тези дългове са много стари, някои от тях са от самото основаване на общината.

– Има ли резерви за икономии в общинския бюджет?

– Ще предприемем мерки за преструктуриране на общината, численият състав е много голям и промените са неминуеми. Бройките, заети от пенсионери, ще бъдат съкратени. В момента на работа се водят 58 души и ако не бъде направено преструктриране, няма да издържим. Тази администрация е раздута, затова и до момента вече са освободени 15 души, те бяха в пенсионна възраст. Няма да назначаваме други хора на техните места. От друга страна, служителите получават много ниски заплати. Може ли да бъде мотивиран да работи добре човек, който получава 570 лв. примерно брутна заплата? Мит е, че общинските служители получават много големи заплати.

– Означава ли това, че ще се опитате да увеличите възнагражденията на служителите, които ще останат?

– Да, ще се опитаме. Вместо да работим с  60 души, екипът може да се сведе до 40, но те да бъдат мотивирани и да предлагат по-добро обслужване на гражданите.

– От друга страна, чиновниците с ниски заплати в цялата страна често стоят на местата си, защото се облагодетелстват от корупционни практики. Имате ли такива сигнали за община Стамболийски?

– Не, нямам и се надявам да не получавам. Ако това се случи, ще бъда безкомпромисен. Всеки служител, за който се получи подобен сигнал, ще бъде проверен и ако това се окаже вярно, ще бъде уволнен.

– Правени ли са неразумни разходи в общината? Личната ви кола е пред сградата, очевидно не ползвате общинските автомобили.

– Не, карам собствената си кола и сам си плащам горивото. Колкото до неразумните разходи,  разпоредил съм всяко плащане да минава през мен. Дори да става дума за малки суми като 200 лв. за косене. Защото се натъкнах на безобразни разходи. Точно преди встъпването ми в длъжност за един ден са изплатени адвокатски хонорари за 12 000 лв. Става дума за хонорарите на един адвокат по две дела, които са обречени, тъй като фирмата, от която общината си търси 200 000 лв., е обявена в несъстоятелност. Как може да бъде спечелено подобно дело? Адвокатските хонорари са процент от иска, затова не възнамерявам в бъдеще да работя с външни юристи. Няма да плащам хонорари за хиляди левове. Общината може да наеме юрист на месечно възнаграждение, който да се явява от нейно име в съда. Иначе при толкова дела голяма част от бюджета ще отива за адвокатските хонорари. Има и други абсурди – в първия си работен ден помолих да ми направят едно кафе и после научих, че служителите си събират по 2 лв., за да си купуват кафе и вода. А в бюджета има пари за представителни разходи на кмета, от които спокойно може да се купува кафе не само за гостите, а и за служителите в общината. Моментално забраних това събиране на пари. А къде са отивали досега парите за представителни разходи, засега не мога да кажа. Още много неща не се ясни, но до Нова година цялостното финансово състояние на общината ще стане известно.

– В едно интервю по време на кампанията ми казахте, че се опасявате, че хората очакват много бързо видими резултати. Сега тези опасения станаха ли по-силни?

– Непрекъснато повтарях, че нищо не става с магическа пръчка. Сега ще го кажа отново, но ако някой заяви, че на десетия ден, откакто съм кмет, няма видими резултати, съм готов да си тръгна веднага. Но за тези десет дни има неща, които се виждат, при това, без да се използва финансов ресурс. Още в първия ден над 70 души, които получават социални помощи, бяха мобилизирани да започнат да чистят града. Това не е ли видим резултат? Ще ползваме тези хора постоянно – в община Стамболийски по т. нар. временна заетост има 150 души. Това означава, че в първата седмица на всеки месец те ще си получават помощите, след това всяка седмица по 50 души ще чистят града, облечени в жилетки, за да е ясно, че те работят в полза на общината. С лични средства сложих знамена пред сградите на общината и читалището. Другото са билбордовете със забраната на думите „не знам” и „не мога” в общината. Впрочем досега никой не се е оплакал, че е чул тези думи от администрацията, но билбордовете ще останат.   Всеки в общината трябва да знае, че ако не иска да бъде в услуга на гражданите, трябва да си подаде оставката.