Пана с най-известните български стихове са подредени в парка на Йоаким Груево

От известно време жителите на Йоаким Груево имат нова придобивка, която се намира в парка пред кметството. Става дума за паната, върху които са изписани цитати от най-известните български стихотворения. Всяка една придобивка както тук, така и в останалите села, са постигнати със съдействието и отпуснатите финансови средства от кмета на общината г-н Мараджиев.

Паната са монтирани по дължината на една от алеите. Започват с куплет от Вазовото „Аз съм българче“ и завършват със стих от най-нежната българска любовна лирика, създадена от Яворов – „Две хубави очи“. По този начин се дава възможност на децата от селото по лесен начин да научат най-известните цитати от българската поезия. На паната в Йоаким Груево има още цитати от Христо Ботев и Христо Смирненски, от Никола Вапцаров и Стоян Михайловски.

Не само в парка на селото са увековечени големи личности от българската култура и история. Ликовете на Левски и Ботев красят фасадата на училището. На стените на кметството са изобразени Иван Вазов и Йоаким Груев, а портрети на български будители и революционери са нарисувани на спирките.