Световният шампион по кикбокс Станимир Минчев: Искам да победя най-добрия в моята категория

Община Стамболийски вече има и световен шампион по кикбокс. 17-годишният Станимир Минчев е от Куртово Конаре и на турнира за Световната купа от най-висок ранг, част от световните серии на WAKO, който се проведе в началото на този месец в унгарската столица Будапеща, спечели златен медал в категория до 63 кг. На финала Станимир победи поляка Камил Гузински. Станимир Минчев е състезател на Bultras Fight Club с треньори Цветан Йорданов, Красимир Марински и Христо Колев. Тази година той спечели и Републиканското състезание в Козлодуй. Ето какво сподели в интервю за Stamboliyski.tv световният шампион:

– Кикбоксът ли е първият спорт, с който се занимаваш?

– Не, тренирам кикбокс в Bultras Fight Club от две години. Преди това в продължение на осем години тренирах таекуондо в клуба на Стамболийски.

– По-труден или по-лесен е кикбокса от таекуондото?

– Много по-трудно е при кикбокса, защото при таекуондото играеш само с крака, а при кикбокса трябваше да включа и ръцете, затова ми трябваше време, докато постигна перфектната координация между ръце и крака.

– Как се печели първо място на световен турнир?

– Постига се с много тренировки и постоянство. Тренировките ми са всеки ден от понеделник до петък по час и половина в зала. В събота и неделя почиваме, но не винаги, защото когато сме пред състезание тренираме без почивен ден. Спортът изисква и много отдаденост, каквато смятам, че притежавам.

– Кои са най-важните умения в този спорт?

– Това е много комплексен спорт, затова всичко е важно. Важно е да се тренира много, да се мисли много и да не се вземат прибързани решения по време на състезанията и пак казвам необходимо е постоянство и отдаденост.

Успяваш ли да съчетаваш спорта с училището?

– Справям се. В момента завършвам 10-ти клас в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. Ще продължа успоредно да се занимавам и с кикбокс, защото много ми харесва. А на училището не ми пречи.

– Какво ти предстои в близко бъдеще?

– Първо един лагер-школа с националния отбор, а след това Световно първенство в Италия.

– Кой искаш да победиш в предстоящ турнир. Има ли мач, за който мечтаеш?

– Искам да победя първият в моята категория.

– Пожелавам ти скоро и тази победа!