Честит Свети Валентин и Трифон Зарезан!

На днешния 14 февруари отбелязваме два празника – Деня на виното и лозарите Трифон Зарезан и Деня на любовта и влюбените Свети Валентин.

Трифон Зарезан е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по стар стил), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден. Празникът е посветен на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път той започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети Трифон. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Според българския обичай, в празничния ден стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: “Колкото капки, толкоз коли грозде”. Кулминацията на празника е избирането на “цар на лозята” – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото “царуване” да се роди обилен плод.

Традицията за празнуването на Свети Валентин като Ден на влюбените възниква в Европа в края на 14-и век. Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това, че е нарушил забраната на императора, е бил убит. Впоследствие е канонизиран за светец, който е обявен за закрилник на влюбените. 

Друга любопитна новина за Деня на влюбените е, че в памет на писмата, които английски свещеник на име Валентин пишел по молба на влюбените, на 14 февруари е прието да се изпращат поздравителни картички – “валентинки”. Те стават особено популярни в Англия. Правели се от цветна хартия и се изрязвали в различни форми. Най-ранните “валентинки”, запазени до днес, са от 15 в. В Британския музей е изложена картичка, изпратена през 1415 г. от Орлеанския херцог Шарл, който бил заточен в Лондонската кула, до неговата съпруга. Днес “валентинките” са втори по популярност след коледните картички.