Пловдивска болница лекува COVID-19 с хапче-чудо, набират се доброволци

Експерименталното клинично изпитване на хапчето за COVID-19 вече се прави и в Пловдив. То се провежда под ръководството и наблюдението на пулмолога д-р Атанас Парев, който работи в  МБАЛ „Свети Пантелеймон“ и извършва изпитването със свой екип, съобщава Радио Пловдив. В интервю за радиото лекарят разказа, че в момента се набират доброволци за третия етап от проучването и това се прави в над 200 лечебни заведения по цял свят.  

Лекарството е под формата на таблетка и се дава на контактните на ковид за предпазване от разболяване, т.е е като един вид профилактика на заболяването.

Вече са приключили първите два етапа от клиничните тествания на медикамента, в който са участвали  пациенти болни от  ковид. Става въпрос за пациенти с висок риск от прогресия към тежко заболяване. За тази категория болни е разрешено прилагането на  хапчето, защото е доказано, че то лекува. Медикаментът от скоро се  продава в аптеките във Франция.

Резултатите са уникално добри. Намалихме смъртността и влизането в болница с 89%. От всеки 10 болни само един стигна до болница, коментира д-р Парев. 

Вторият етап от изследването  е бил при болни с нисък риск от тежко протичане – например ваксинирани болни. Тук проучването ще продължи още известно време.

В момента започва и третият етап, за който се набират доброволци. 

По думите на д-р Парев медикаментът действа като противовирусен препарат и трябва да се започне с прилагането му в първите четири дни, защото тогава е с много висок ефект. Прилага се на контактни лица, които не са ваксинирани и не са боледували от ковид. Приема се 10 дни под непрекъснато наблюдение.

Аз ще  наблюдавам доброволците първите 14 дни. Правят се 4 прегледа и 4 пъти се взима кръв, а всеки ден ще се взима натривка от носа, за да се изследва вирусният товар, казва още  специалистът.