Кметът Мараджиев: Ако не получим помощ от правителството, до 2-3 месеца 90% от общините ще са пред фалит

До 2-3 месеца 90% от българските общини ще бъдат изправени пред фалит, заради цените на газа и тока. Това прогнозира кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев. Той подкрепи думите си с пример: миналата година сметката за ток за месец януари е била 10 000 лева, а тази година сумата само за тока е около 45-50 хиляди лева.

„Сметката за газ и ток очаквам да бъде около 100 000 лева“, каза градоначалникът и посочи, че изравнителната субсидия се е увеличила едва с 10 000 лева за цялата година.

„Сами можете да направите сметка какво ще се случи с общините“, каза кметът, след като обяви тези цифри и на днешната сесия на Общинския съвет.

По думите на Георги Мараджиев от следващия месец може община Стамболийски да последва примера на други общини като Смолян например и да спре уличното осветление. „Каквито и икономии обаче да се правят, дори и да направим съкращение на администрацията, дори и да ограничим до минимум разходите, няма как да покрием сметка за ток и газ от 100 000 лева“, каза кметът Мараджиев и допълни, че в момента не вижда никаква грижа от страна на правителството към българските общини, като най-вероятната причина е, че управляващата партия „Продължаваме промяната” няма нито един кмет.

Междувременно от Националното сдружение на общините в Република България са изпратили писмо до министъра на финансите за оказване на финансова подкрепа към българските общини, за да могат да покриват елементарните си разходи. Все още обаче нямат отговор.

„Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, ремонтите и строителните дейности, които сме планирали, ще спрат. За площада, читалището и лятното кино в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат завършени“, каза още Георги Мараджиев.