Ромчетата от 6 „б“ на ОУ „Хр. Ботев“ изкачиха Еверест

DSC04167

Учениците от 6 „б“ клас на ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски до един успяха да изкачат днес най-високия връх на планетата. Децата, които до едно са от ромски произход, се справиха отлично със задачите в играта „Да покорим Еверест“, която разиграха, водени от преподавателя по „Човек и природа“ и физика Милена Маврова. Целта на инициативата, която се провежда в Седмицата на предприемачеството, съвместно с „Джуниър ъчийвмънт“, е  учениците да осъзнаят важността на образованието,  да бъдат вдъхновени да развиват потенциала, въображението и творческото си мислене и да превръщат идеите си в реалност.

Състезанието започна с най-лесните въпроси от типа на коя е столицата на България и елементарни математически задачи, с които и трите отбора се справиха с лекота. Във втория етап децата трябваше да обясняват каква е разликата между маса и тегло, например, а на финала ги чакаха най-трудните питания. Всеки отбор имаше право на консултант, който да го направлява в търсенето на правилния отговор, тъй като всеки  верен се превръща в тяхна разменна монета. С белите листчета децата можеха да купуват обувки, дрехи, храна, вода. Със зелените- екипировка, а с червените – специална техника, екип от обучени водачи и карта с маршрут за пистигане на заветната цел.

За мен всички са победители, защото осъзнават колко е важно да са в училище, категорична е Милена Маврова, която поощри възпитаниците си с лакомства и сертификати.

DSC04113DSC04112