От 1 февруари за пътуване в ЕС не важат зелени сертификати по-стари от 9 месеца

След две седмици – от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на съюза. Европейската комисия промени правилата заради големите различия в срока на валидност на ваксинационните сертификати в отделните държави, съобщава БНТ.

Тези, които нямат поставена бустерна доза, ще пътуват както и досега – като използват другите форми на ковид сертификата – PCR тест или доказателство за възстановяване след ковид.

На практика това означава, че ако:

– сте ваксинирани преди повече от 9 месеца

– нямате поставена бустерна доза

– след 1 февруари пътувате в друга държава от ЕС

при проверка сертификатът ви за ваксинация ще бъде отчетен като изтекъл и ще трябва да предвидите валиден PCR тест.

Това не означава, че ще бъдете приеман като неваксиниран, а просто, че сертификатът ви за ваксинация не може да бъде използван за пътуване, ако е по-стар от 9 месеца.

Деветмесечният срок на валидност на сертификатите, издадени след първичната ваксинация ще даде сигурност при планирането на пътувания в рамките на ЕС.

Засега сертификатите, издадени след поставянето на третата доза, няма да имат срок на валидност.

Отделните страни ще могат, както и досега, сами да определят каква ще бъде валидността на ковид сертификатите, когато те се използват за вътрешни цели – като достъп до ресторанти, музеи или други публични места.

Но Брюксел призовава страните, когато въвеждат вътрешни правила, да се съобразяват с новата валидност на сертификата за ваксинация, за да се не се стига до хаос.

„Продължаваме да следваме отблизо мерките, които държавите-членки предприемат и ги призоваваме към координирани действия. Ковид сертификатът е доказал, че функционира добре в целия ЕС използва се и е доказал, че действа в цяла Европа”, каза Кристиян Вигант, говорител на Европейската комисия.

Както и досега, срокът на валидност на сертификатите след ваксинация няма да бъде отбелязван в документите.

Вместо това от 1 февруари ще бъдат адаптирани всички мобилни приложения, използвани за проверка на цифровите сертификати. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 9 месеца или 270 дни, в мобилното приложение, използвано за проверка, ще се посочва, че сертификатът е изтекъл.

У нас хората с бустерна доза вече са почти 500 000. За тях няма да има промяна в правилата за пътуване в ЕС след 1 февруари.