Протестът на „Възраждане“ предизвика безредици, имаше опити за атака на парламента

„Протестиращите срещу зеления сертификат пред Народното събрание пробиха полицейския кордон и се опитват да нахлуят в сградата на парламента. Пред вратите на Народното събрание са се скупчили недоволни, организирани от партия „Възраждане“, както и полицаи, които се опитват да ги отблъснат“, съобщава БНР.

Според националното радио депутати от „Възраждане“ са влезли в словесен сблъсък с представители на национална служба „Охрана“ след настояването им да отворят вратите и да допуснат гражданите в сградата на парламента. По-рано пред множеството заместник-председателят на парламентарната група на „Възраждане“ Цончо Ганчев заяви:

„Ще влезем и ще им зададем въпроси, а утре ще ги изнесем напред с краката. Това, което се случва днес, е само началото на процес, който няма как да бъде спрян, защото ние сме горди българи и се борим не само за нас, а за нашите деца, защото това, което имаме в момента е един здравен фашизъм. Крайно време е да защитим нашите права“.

В протеста срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки, организиран от партия „Възраждане“, участват хора от цялата страна, а още преди началото на протеста със заповед на вътрешния министър Рашков срещу тях бяха позиционирани водни оръдия и стотици полицаи, които да бранят институциите на жълтите павета.

Протестът, който започна в 12.00 часа, е ограден от непрекъснат полицейски кордон – както в пространството около паметника на Цар Освободител, така и около сградата на Народното събрание.

На площада има много хора. Звучи народна музика, става още ясно от репортажа на БНР.

Вече са налице и първите арести, а администрацията на Народното събрание е барикадирала входовете с бюра и столове. Междувременно сред протестиращите се заговори, че ще има преврат.