Неплатени сметки заливат като лавина община Стамболийски

Искания за погасяване на нови и нови неплатени сметки заливат община Стамболийски. Само за първата седмица от встъпването в длъжност на новия кмет Георги Мараджиев в администрацията беше получено второ писмо с искане за погасяване на нов дълг. Този път става дума за неплатения от май 2013-а до октомври 2015 г. наем на сградата, в която се помещават  деловодството, ГРАО, секретарят на общината и служба „Местни данъци и такси“. Сградата е собственост на и УниКредит Булбанк, а договорът е  сключен от предишната кметска управа на 26. 04. 2010 г. Натрупаната неплатена сума е 42 594,68 лв., се посочва в писмото на банката.

„Към същата дата (09.11.2015 г.). от Ваша страна няма постъпила сума за частично покриване на задълженията, както беше договорено на проведената среща на 24.09. 2015 г. между община Стамболийски и УниКредит Булбанк“, се казва още в писмото и се отправя молба до края на този месец общината да преведе сума в размер на поне 10 хиляди лева, както и да се предложи погасителен план. Ако в рамките на този срок това не се случи, от банката предупреждават, че ще прекратят наемните отношения и ще пристъпят към събиране на сумата по съдебен ред. При това размерът на дълга няма да престане да расте, защото до освобождаване на помещенията собственикът на имота ще начислява договорения между двете страни наем за всеки ден, увеличен със законната лихва.

 

По-рано през седмицата стана ясно, че частна фирма, от която община Стамболийски е теглила кредит през 2011 година, си търси неполучените средства в размер на 110 хиляди лева с лихвата чрез съдебно дело. Отделно за окончателно разплащане на канализацията в Йоаким Груево друга частна фирма води дело за 601 хиляди лева, които през тази седмица се разбра, че набъбват с около половината от сумата заради просрочената лихва.

 

Кметът Георги Мараджиев коментира, че му предстоят разговори с народни представители от региона за справяне с финансовите проблеми.