Днес започва националното преброяване

Днес започва националното преброяване на населението и жилищния фонд в България, което Националният статистически институт (НСИ) провежда веднъж на десет години. До 17 септември това може да се направи по електронен път, а от 18-ти започва преброяването на терен.

Преброяването е задължително. Ако не се преброим електронно или чрез анкетьор, глобата е 160 лв. От НСИ призовават българите да се преброят електронно, тъй като това е по-бързият и безопасен вариант в условията на пандемия.

След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване. Платформата, на която всеки може да извърши процедурата онлайн, е https://census2021.bg/ . Тя е достъпна и от сайта на НСИ, където има и подробни инструкции.

За да сте сигурни, че някой няма да се преброи от ваше име, е необходимо да се регистрирате с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Не е необходимо всеки член на домакинството да се регистрира, един човек може да попълни информацията за цялото домакинство.

След регистрацията се попълва електронната преброителна карта, което отнема около 15-20 минути. Тя съдържа въпроси в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство, население.