2000 лв. глоба и 2 г. без книжка за шофьор, отказал проба за алкохол

Шофьор, обърнал се край пътя, остава без книжка за 2 години и ще трябва да плати глоба от 2000 лв. за отказа си да даде проба за алкохол. При проверката след инцидента той не успял да покаже нито свидетелството си за правоуправление, нито документите на колата, затова е санкциониран от Пловдивския районен съд с още 100 лв. за шофирането с несъобразена скорост, довело до излизането на колата му от платното, и  с други 10 лв. за липсата на винетка.

Случаят е от 22 май т. г. Към 11.10 часа на дата водач с инициали Т. Б. пътувал с пежото си по третокласния път от Стамболийски към община „Родопи”. В един момент загубил контрол над управлението и колата му се обърнала вдясно на пътя. Свидетел на инцидента се обадил в полицията и когато униформените пристигнали на мястото, установили, че краката на шофьора стърчат от колата. Помогнали му да излезе от автомобила и поискали да го тестват за употреба на алкохол, но той категорично отказал. Не се съгласил да бъде прегледан и от екип на Спешна помощ.

Наложената глоба от 2000 лв. за отказа на шофьора да даде алкохолна проба и отнемането на книжката за 2 години са максималните предвидени в Наказателния кодекс наказания за подобно нарушение.