Вече втора година юрисконсултът Мая Петкова отговаря за общинската собственост и устройството на територията

Мая Петкова работи в Община Стамболийски от 2019 година и вече втора година се занимава с юридическите казуси, свързани с общинската собственост и устройството на територията. Постъпва на работа в общинската администрация по покана на кмета Георги Мараджиев и на главния архитект Румяна Иванова, която искала да й помага юрист с опит в работата със Закона за устройство на територията. Мая има този опит, придобит в Община Пловдив, където работи в продължение на две години в Дирекция „Устройство на територията”.

Родена е в Пловдив. Тук завършва Математическа гимназия, а след това „Право” в ПУ „Паисий Хилендарски”. Започва да работи по специалността си още докато следва в университета. Веднага след като завършва е вписана като адвокат в Адвокатска колегия – Пловдив и в продължение на седем години има своя частна практика. В момента в Община Стамболийски, освен с общинска собственост, се занимава и с други казуси, по които е компетентна. Казва, че в работата си винаги се поставя от другата страна и мисли като гражданин, който очаква някаква услуга от администрацията. По този начин успява да не натоварва човека отсреща с процедурите, които са неизбежни, но не е нужно и гражданите да се занимават с тях. За Мая е важно хората да си тръгват доволни и това й носи удовлетворение.

Освен, че преди две години идва да работи в Общината, тя се установява и да живее в Стамболийски със съпруга си и двете си деца. Идват в наследствената къща на съпруга й, защото, както казва, нищо в Пловдив не може да се замени с личното пространство на собствения имот, собствения двор, където могат да играят децата й и възможността, когато поиска да се разходи сред природата край Въча. „Това са безценните неща, които може да ти предложи само една по-малка община. Тук съм намерила най-доброто съчетание за семейството си – спокойствие и в дома и в населеното място. За мен Стамболийски става все по-привлекателен за млади семейства и ако трябва да кажа с едно изречение защо е така, ще кажа: Защото кметът има визия как да изглежда общината и упорито, и по всякакви възможни начини се опитва да постигне тази визия, която да даде добавена стойност на даденостите, с които разполага”, казва Мая Петкова.