12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката и 60 години от първия полет на човек в Космоса

В началото на април 1969 година ООН гласува резолюция, с която обявява 12 април за Международен ден на авиацията и космонавтиката. На този ден през 1961 година за първи път човек излита в открития космос.

В 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време, Юрий Гагарин излита с космическия кораб „Восток 1“, който за първи път извършва пълна обиколка около Земята. Целият полет е продължил 1 час и 48 минути и приключил, като на височина от 7 км Гагарин катапултира от капсулата за кацане.

По време на космическия полет три пъти едва не е загинал. Първият – при навлизане в атмосферата, когато спускаемият апарат не успял веднага да се отдели от кораба и висял на кабелите. Всичко се тресяло, по илюминаторите потекли струйки течен метал. Кабелите изгорели едва в атмосферата. Заради този инцидент, вместо в Казахстан Гагарин каца в Саратовска област, върху някаква нива, където имало селскостопански работници. След това те разказват, че с оранжевия му скафандър го помислили за извънземен. Второто му сериозно премеждие било, когато при катапултиране, преди да се разтвори добре парашутът, се е отворил и резервния и по чудо не съсипал основния купол. Освен това, едва успял да измъкне изпод ремъците дихателния клапан, заради което почти се е задушил.

При толкова сериозна опасност за живота на Гагарин по време на космическия му полет, няколко години по-късно той загива нелепо при тренировъчен полет с МиГ – 15, затова смъртта му и до днес поставя много въпросителни.

България е шестата страна в света, изпратила човек в Космоса. Двама са българските космонавти. Първият – Георги Иванов, излита на 10 април 1979 г. с космически кораб „Союз-33”. На неговия дубльор за този полет Александър Александров се налага да чака почти десетилетие преди щастието да му се усмихне и той да поеме сред звездите на 7 юни 1988 г. със съветския кораб „Союз ТМ-5”.