Икони на Богородица от царевична шума за Вартоломей и Неофит

kukli ot carevica 4

Икони на Богородица от царевична шума, дело на децата от школата в Куртово Конаре, получиха като подарък Вселенският патриарх Вартоломей и българският Неофит. Нетрадиционните избражения на Дева Мария били подредени в изложбата с икони на талантите от ателие „Духовно огледало“. Духовните водачи били изключително впечатлени от иконите от шума, каквито виждали за първи път и с радост приели даровете.

Сдружение „Духовно огледало“ подреди в залата в грандхотел „София“, в която патриарсите благословиха децата на загинали служители на МВР, около 50 икони, дело на хлапета от цялата страна. Те са част от експозицията „Да бъде светлина“, която е представяна с голям успех в България и чужбина. Сред тях има копия на първите християнски изображения от Етиопия, намиращи се в музей на иконата във Франкфурт на Майн, рисувани икони, както и изработени от царевична шума. Залата бе украсена и с разкошен иконостас, дело на малки таланти.

Експозицията „Да бъде светлина“ заминава за Рим, където ще гостува в посолството ни за коледните празници. Преди това творенията на българските деца ще бъдат част от съпътстващата изложба при посещението на вицепрезидента Маргарита Попова във Виетнам. Експозицията ще се открие на 24 ноември в Музея на жените в Ханой.

Куклите от царевична шума ще бъдат видяни и от участниците в Детската Евровизия. На 11 ноември в хотел „Хилтън“, където ще бъдат настанени младите дарования, ще се открият три изложби под мотото „Символи на българската идентичност“. Целта е да се покаже, че българските деца са не само прекрасни певци, а имат още куп таланти. Темата на експозицията от Куртово Конере е „Птици в полет“, естествено от царевична шума.