Разширяването на Пещерско шосе и кръгово на Стамболийски са най-важните инфраструктурни обекти

„Разширяването на Пещерско шосе и изграждане на кръгово кръстовище на южния вход към Стамболийски са най-важните инфраструктурни обекти за общината“, обяви по време на среща на кметовете на Пловдив, Родопи, Марица и Стамболийски кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев. В подкрепа на думите си градоначалникът посочи многобройните катастрофи с жертви, които се случват в този пътен участък. Тук постоянно има и задръствания в пиковите часове. На срещата, която се състоя при пловдивския кмет Здравко Димитров, беше обсъдена подготовката на съвместни проекти, с които четирите общини да кандидатстват за евросредства в следващия програмен период 2021-2026 година.  

„Знаете, че приоритет в него ще бъде свързаността между общините, което ни дава възможност да реализираме ключови проекти в областта най-вече на инфраструктурата. Не искам да правим грандиозни неща, нека се съсредоточим върху проекти, които да са от полза за възможно по-голям брой жители на нашите общини“, каза в началото на разговорите Здравко Димитров. 

По време на срещата и четиримата кметове се обединиха около становището, че ремонт и модернизиране на Голямоконарско шосе, което свързва общините Пловдив и Марица, разширяването на „Пещерско шосе“, което е връзка с Родопи и Стамболийски, както и изграждането на зелена зона между Пловдив и община Родопи, са най-реалните и изпълними проекти, по които общините могат да кандидатстват съвместно.

По предложение на заместник-кмета на Пловдив Пламен Райчев и на главния архитект Димитър Ахрянов, след приемането на интегрираните планове за развитие на общините, ще бъде сформирана работна група, която да подготвя проектите, с които ще се кандидатства.