Решено е: затягат мерките! Затварят се училища, детски градини, молове и заведения!

С два месеца се удължава епидемичната извънредна обстановка в България. От петък до 21 декември се преустановяват всички присъствени часове от 1 до 12 клас. Прекратяват се всички учебни занятия и в университетите. Спират се посещенията в детски градини и ясли. За новото затягане на мерките съобщи днес здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов,

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки на храна за дома или офиса. Преустановяват се посещенията в търговски центрове и тези от тип мол. Изключение се прави за офисите на услуги и хранителните магазини вътре в големите обекти. 

„Не налагаме вечерен час, няма и други строги мерки, които са характерни за някои от държавите за територията на Европейския съюз и други наши съседни държави“, обяви министър Ангелов.

Преустановяват се още конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия. Театрите ще работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване. А тържествата ще са с не повече от 15 души.

Спират се и плановите операции. Трансплантациите ще продължат, също така процедурите по ин витро и др.

От Националния оперативен щаб подчертаха, че целта е да се намали напрежението върху здравната система.  

Всички мерки ще влязат в сила от петък вечерта.

„Държа да подчертая, че навсякъде, където се взимат такива мерки на строгост, се наблюдава след седмица-две резултатът“, каза проф. Ангелов, като даде пример с Белгия и Франция. Министърът коментира още, че мерките трябва да помогнат и на лекарите да посрещнат по-спокойно предстоящите светли празници.