Съдът потвърди избора на общински съветници в Стамболийски

Изборът на общински съветници  в новия местен парламент на Стамболийски съответства на броя на подадените гласове и допуснатите в изборните протоколи грешки не могат да променят резултатите. В този смисъл се произнесе Пловдивският административен съд, който беше сезиран с жалба от водача на листата на „Кауза България” Димитър Тончев. Той  поиска решението на Общинската избирателна комисия за новия състав на Общинския съвет да бъде обявено за недействително. Тончев твърдеше, че гласовете за „Кауза България” не са отчетени правилно, както и че гласуването с преференции за кандидатите на партията не е  вписано в протоколите така, че да съответства на реалната картина. Съдът  обаче отхвърли иска и потвърди решението на ОИК. „Кауза България” може да обжалва решението в срок от 7 дни пред Върховния административен съд.

В хода на делото, което започна на 4 ноември, съдът изиска чувалите с бюлетини от 7 секции в община Стамболийски. Те бяха транспортирани до Пловдив с линейка, съпровождана от полиция, но след това бяха оставени на съхранение в съдебната зала за една нощ и процесът продължи на 5 ноември. В началото на второто съдебно заседание съветникът от  местната коалиция „Патриотите – ВМРО и Защита” Атанас Мавродиев поиска делото да бъде прекратено заради компрометиране на бюлетините, като припомни, че по закон изборните книжа се съхраняват в съответната общинска администрация, където се охраняват от полиция. Той беше подкрепен от съветника от ГЕРБ Стоян Богданов. Съдия Недялко Бекиров обаче отхвърли иска с аргумента, че макар бюлетините да не са били върнати в Стамоблийски, те са били под охрана в сградата на Административния съд.

Така се стигна до ново преброяване на бюлетините от 7 секции. В крайна сметка се установи, че в секция №164100019 има подадена една бюлетина за „Кауза България”, която не е вписаната в протокола на секционната избирателна комисия, има и дребни разминавания в отчитането на преференциите. Така броят на реално подадените за „Кауза България” бюлетини става 351, а в книжата на ОИК е записана цифрата 350. Избирателната квота в общината обаче, т. е. броят на бюлетините, които дават право на дадена партия да получи мандат в Общинския съвет, е 370, следователно няма как засечените грешки да доведат до промяна на резулатите от вота. „Предвид обстоятелството, че общият изборен резултат на ПП “Кауза България” от 351 не е достатъчен за участие на партията в разпределението на мандатите за общински съветници в ОбС – Стамболийски, то обстоятелството за действителността на преференциите, с които е гласувано за отделните кандидати на партията, е неотносимо към предмета на спора”, е записано в мотивите на съда.

Клетвата на новите общински съветници на Стамболийски е насрочена за понеделник.