„Монди“ на прокуратурата

Във връзка с поредното обгазяване на Стамболийски на 1 ноември от страна на „Монди“ кметът Георги Мараджиев поиска обяснение от ръководството на фирмата за случващото се. Кметът не е доволен от отговора на „Монди“. Ето какво отговориха от там:

„Стамболийски, 2 ноември 2020 г. – Монди съобщава за разпространение на неприятна миризма на 1 ноември 2020 г., което е в резултат на предприети действия за планирано спиране и извършване на годишни ремонтни дейности в предприятието. Съгласно приложимите законови изисквания информация за планираното спиране на производствения процес е предоставена на РИОСВ – гр. Пловдив.

Някои от дейностите по спирането на съоръженията са свързани с отделянето за определен период от време на миризма, характерна за целулозното производство.

Монди е компания с отговорно отношение спрямо опазването на околната среда и заобикалящите общности. 

Екипът на Монди Стамболийски предприе незабавни мерки за разрешаване на ситуацията и поднася извиненията си за създаденото неудобство“.

След този отговор кметът Георги Мараджиев обяви: „ Аз не затварям заводи. Отдавна само отварям такива. Искам да има хигиена в отношението между община и инвеститор. „Монди“ е най- големият на територията на общината. Но това не е предпоставка всеки да си прави каквото иска, без да се съобразява с екологичните норми. Чета отговора и се чудя колко трябва да си повярваш, че да отговориш след ден за обгазяването, което си извършил по този начин. „Монди“ уведомяват РИОСВ за планов ремонт, но не и за проблема, който възниква. Уведомяват РИОСВ, но не уведомяват Общината за ремонта или за аварийната ситуация в базата си. Моят отговор е: Уведомени са РИОСВ и прокуратурата за системни замърсявания на въздуха в Стамболийски. Искам „Монди“ да се развиват, да инвестират, да отварят работни места, но и да пазят живота и здравето на жителите на общината, защото най-важният капитал за мен са хората!“