Димитровден е! Свети Димитър закриля всички, които празнуват днес!

Днес е Димитровден – почитаме Свети Димитър, закрилникът на всички, които на 26 октомври имат личен празник!

Свети Димитър е православен светец. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата.

Свети Димитър бил роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Името на Свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на византийското робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търново, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква „Свети Димитър“. Закриляни от светеца, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край. Така започнала историята на Второто българско царство. Светията – мъченик е един от най-почитаните у нас. На него са посветени много храмове по цяла България и днес в деня на неговото честване навсякъде се провеждат празнични литургии.