Връщат маските на открито, мярката ще намали с 30% броя на заразените

От утре – 22 октомври, маските стават задължителни и на открито. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Мярката ще бъде в сила до края на ноември. Също така от утре карантината за асимптоматични пациенти с положителна проба става 10 дни.

За носенето на маските на открито се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това е високият ръст на новозаразени. Медиците са категорични, че носенето на маски може да намали до 30% честотата на заразените. Специалистите припомнят, че маските трябва да се носят само, ако са чисти, защото след около 2 до 4 часа тя започва да става по-скоро развъдник на инфекции, отколкото да предпазва.

„Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките. Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски и от четвъртък новата заповед ще влезе в сила“, заяви проф. Ангелов.

„Целта ни е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко да бъдат приемани в болници и по-малко да умират“, добави министърът.