Честваме Св. Иван Рилски Чудотворец – покровителя на българските лекари

На днешния 19 октомври почитаме най-българския светец Иван Рилски Чудотворец. Той е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския. Св. Иван Рилски е покровител и на българските лекари, затова днес те имат празник.

Роден е вероятно през 876 г. в село Скрино край Дупница и умира на 18 август 946 г. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I Велики. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927-969). До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е пастир, но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира „Св. Димитър“, под връх Руен във Влахина планина, където придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в Рила, където основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, като изцерява хора от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 440 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля, поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което държавният глава му предлага. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

След смъртта си Св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София.

През 1183 г. по време на поредната унгарско-византийска война унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица. Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което Св. Иван Рилски го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощите на българския светец и иска прошка, говорът му се връща. Впечатлени, но и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

Днес те се пазят в специална ракла пред иконостаса в главната църква на Рилския манастир.