Маршрут за уикенда: Ако времето е лошо, отидете на изложба!

През уикенда дъждът ще спре, но температурите вече са по-ниски и времето не е подходящо за разходка в планините. Затова съботно-неделният маршрут, който традиционно ви предлагаме, тази седмица може да е до Историческия музей в Перущица, само на няколко километра от Стамболийски. В изложбената зала на Дановото училище е подредена интересна експозиция  „Почетни граждани на Перущица”. Това са 35 перущенци, удостоени посмъртно или приживе със званието. Сред тях са знакови за Перущица имена, герои от Априлското въстание като Петър Бонев, Спас Гинов и Кочо Честименски, които остават в историята на България със своя неподражаем подвиг през 1876 г. Личности като Иван Вазов, Елин Пелин, Генчо Стоев, Добри Добрев, Димитър Гичев, Константин Гълъбов, Георги Натев, които са допринесли за социалния и културен възход на страната, също са били удостоени през годините с почетното звание. Известни спортисти, сред които Иван Гълъбов, Кръстина Гьошева, Боян Петров и Стоян Тодорчев са също почетни  граждани на Перущица.

Можете да разгледате целия изложбен комплекс: Исторически музей, Историческа църква, Даново училище и Художествена галерия, които утре и в неделя са с работно време от 9.00 до 17.00 часа.

Входният билет за всички обекти е един, като за възрастни е 4 лева, за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв., семейният билет за двама възрастни и две деца струва 10 лв., групи над 20 души – 2 лв. на човек, за инвалиди и граждани на Перущица входът е безплатен.