5 интересни идеи да излезем от къщи през уикенда

Синоптиците обещават слънчево и приятно време за излет в планината през уикенда, а туристическите справочници дават невероятни идеи за разходка в региона. Ето 5 интересни предложения да излезем от къщи в събота или неделя:

Резерват „Червената стена”

Намира се само на 35 км. от общината и е в списъка на UNESCO като най-големият биосферен резерват в Родопите. Той е над Бачковския манастир и изобилства от планински пейзажи с вековни букови гори, водопади и перфектни места за пикник. В „Червената стена“ има няколко екопътеки, които са добре маркирани и се преодоляват с лекота. Препоръчително за туристите без опит е да ползват пътеките с маркировка, защото в резервата има и части, които са труднодостъпни и могат да се окажат истинско предизвикателство в почивния ви ден.

Сливодолското падало

Това е най-високият водопад в Родопите – извисява се до впечатляващите 50 метра. До него се стига по маркирана пътека, която започва точно от пътя, който води за Пампорово. Покрай пътеката има чудни гледки, малки изворчета и водопади. От началната точка до самия водопад е около 1 час нормално ходене. В гората има няколко малки заслона и барбекю, където туристите могат да спрат за почивка.

Райското пръскало

Райското пръскало (124 м.) е най-високият водопад в България и на Балканския полуостров. Той е уникално красив и затова го наричат „райско“ място. Намира се под връх Ботев, като пътят до него минава през Паниците (край Калофер). Общото време до водопада е около 4 часа нормално ходене. Пътеките са добре маркирани, а в местността се намира и известната хижа „Рай“.

Екопътека „Бяла река“

Маршрутът е перфектното място, ако искаш да се насладиш на великолепието на „Джендема“ по един по-спокоен начин и без дълги и уморителни преходи. Тя се намира на 8 км. северозападно от Калофер и е леснодостъпна с кола. Екопътеката се вие по красивия каньон на Бяла река и минава през множество водопади, мостчета и пленителни горски пейзажи. Сред гората има беседки за почивка и пикник, а общото време за преход е 2 часа.

Пещерата „Снежанка“

Това е едно от местата, които със сигурност трябва да посетиш поне веднъж в живота си. Тя е част от 100-те национални туристически обекта и се намира на 5 км. от град Пещера. „Снежанка“ впечатлява със сталагмити, сталактити, скални отлагания и подземни езера. Името на пещерата идва от снежнобелия кристал във Вълшебната зала, който прилича на Снежанка. Посещението е особено интересно за децата, които могат да разпознаят в скалните образувания и други приказни герои. Изследователите на пещерата казват, че тя е била населена около 6-и век пр. Хр. – тук са открити кръгли огнища и предмети от бита на траките.

Снимки: Интернет