Три предложения за разходка през уикенда: Посоките са Кричим, Пещера и Бачково

Кричим. Кричим се намира само на 13 километра от Стамболийски, като тук можете да посетите една от най-интересните и неразгадани археологически забележителности. Непознатата  крепост над града е почти разрушена и от нея е останало прекалено малко, но е запазен един уникален надпис, който можете да видите в горичката под крепостта – Асеневият надпис. Той е поставен там по времето на Иван Асен II  и от него става ясно, че самият владетел е седял на камъка с надписа, докато неговата армия е завладявала крепостта на близкия хълм. До надписа се стига след 20-25 минутно ходене по пътека. До крепоста се стига по друга пътека, която е около 100-150 метра, но трябва да знаете, че изкачването е по-сериозно. За посещението си е необходимо да отделите поне 3 часа.

Пещера. Пещера е друг близък маршрут, по който можете да поемете през почивните дни. Градът се намира на 25 километра от Стамболийски и е разположен в полите на Родопите. Тук е изградена преди столетия крепостта, известна под името Перистера. Тя бе напълно възстановена преди няколко години и е подходяща за посещение от хора от всички възрасти, защото е лесно достъпна както пеша, така и с автомобил. Табели за крепостта има из целия град. Това, с което е уникален археологическият обект, са кулите църкви, които са единствени на Балканския полуостров. По света има още няколко такива кули църкви. За посещение е необходимо да отделите 2-3 часа. Работното време от вторник до четвъртък е от 9.00 до 18.00 ч., а от петък до неделя – от 9.00 до 20.00 часа. Понеделник е почивен ден. Входният билет за крепостта е 4 лева.

Бачково. Мястото е много харесвана дестинация за уикенд туризъм от жителите на общината, защото, освен че е близо – 45 километра, предлага комбинация от невероятно красива природа, исторически забележителности и много места, където можете да се разходите, да хапнете или само да поседите сред уникалната родопска зеленина. Разбира се, не може да не влезете и в Бачковския манастир, който е един от най-старите българки манастири, основан още в далечната 1083 година. Тук се намира една от чудотворните икони на Света Богородица, за която се вярва, че помага на бездетни семейства да се сдобият с мечтаната рожба и лекува всички болести. Утре е и Голяма Богородица – силата на иконата но този ден е голяма. Бачковският манастир се намира малко след град Асеновград по посока Смолян и посещението му може да се комбинира с една разходка до Асеновата крепост. За посещение можете да си отделите и цял ден, ако решите да си направите пикник на някоя от поляните около Бачково, като трябва да имате предвид, че манастирът е отворен за посетители от 8.00 до 17.00 ч.