Учител от Стамболийски със сертификат от ЦЕРН

12208622_10204767240730821_8746007779072032462_n

ЦЕРН не може да се опише. ЦЕРН трябва да се преживее, казва старши учителят по физика и математика от ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски Милена Маврова. Тази седмица тя ще получи сертификат за обучение в световния научен център ЦЕРН, който е посетила през лятото. От 27 до 31 юли поредна група български учители по физика и астрономия преминаха през квалификационната програма, правиха експерименти в специалната училищна лаборатория в комплекса и слушаха лекции за физиката на елементарните частици и най-новите научни открития. Обучението се осъществява по национална програма „Квалификация“ на МОН. Новото в програмата тази година е, че учителите имаха възможност за повече посещения на интересни обекти и да чуят от извора подробности за първите данни, получени от новите рекордни скорости на ускорение на елементарни частици.

„Моята мечта да посетя най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици, вече е факт. Моят девиз е „Спра ли да се уча, трябва да спра да преподавам”. Убедена съм, че успехът ми като учител изисква непрекъсната квалификация, непрекъсната информираност и използване на новите технологии. За да бъда максимално полезна на съвременните деца, на себе си и на обществото, аз трябва да се развивам непрекъснато. Примерът, който даваме на учениците си, е един от най- важните уроци. Тези деца се привързват към нас, тайно ни се възхищават и ни подражават. Защо да пропускаме възможността да ги научим, че най- добрата инвестиция е в образованието. Моята потребност като учител е да посея точно тези семена, от които ще се берат най- добрите плодове”, каза за stambolyiski.tv Милена Маврова.

Досега над 300 български учители са посетили ЦЕРН, което поставя страната ни на едно от първите места по активност в програмите за обучение на преподаватели, предвид броя на населението на страната.

DSC01877