9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството

На 9 май 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Само 5 години след края на Втората световна война призовават Франция, Германия и други европейски страни, които до скоро са участвали в унищожителен военен конфликт, да обединят производството си на въглища и стомана. „Декларацията на Шуман“ става основата на Европейската общност за въглища и стомана, а тази общност е предшественик на днешния Европейски съюз.

35 години по-късно, през 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

Всяка година Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави и това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута .

В България е обявен с Постановление №54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма и стремежа за просперитет и мир.

Тази година 9 май ще бъде отбелязан по различен начин, заради пандемията от коронавирус.

Традиционният Парад на победата на Червения площад в Москва ще се състои само във въздушната му част, като в небето над 47 руски града ще прелетят около 600 самолета и вертолета. Особено популярната през последните години акция „Безсмъртният полк“ също ще се състои, но не по улиците на градовете, а в интернет.

В 19 ч. е обявена минута мълчание в памет на 27-те милиона жертви на войната, след което хората ще излязат на балконите си и ще изпеят заедно популярната песен „Денят на победата“.

В България, фондацията, която носи името „Безсмъртният полк“, призовава всеки, който има роднини – участници във Втората световна война, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.