Подаряват се 5 000 фиданки бял бор, условието е да се вземат поне 200 броя

В разсадник има излишък на бял бор (Pinus sylvestris). Подаряват се 5 000 броя. Каквото не се вземе до петък, ще бъде унищожено. Затова хората с добри сърца от разсадника ❤️…искат да ги спасим заедно. Това съобщават от Гората.бг – 100 000 садим гора, най-голямата доброволческа инициатива за засаждане на гори и дървета в България. Последничеството за получаването на фиданките е чрез Гората.бг , откъдето обясняват, че по логистични причини условие е да се вземат минимум 200 броя от организация/населено място/община/лице. Получателите трябва да заплатят куриерска такса в размер на около 30 лв. за 500 броя или да вземат дръвчетата от място. Допуска се да се групират желаещи по населени места.

Борът е 3 годишен, на „гол корен“, но не е много едър. Изпраща се обработен против просъхване. Реалистично е при добро засаждане, както и последваща грижа, да се очаква между 50-70% прихващане.

„Все още има добро време, позволяващо засаждане в по-голямата част от страната, ще се постараем да го изпратим следващите 3 дни, за да се засади максимално скоро“, обещават доброволците. Припомнят, че е задължително засаждането да е законно като място и като организация да не се допуска групово събиране без достатъчно дистанция по време на засаждането. Да се има предвид, че вирее по-добре на по-големи надморски височини (поне 500 метра и повече), като изключения се допуска, когато озеленяването се извършва от експерти.

Който желае да получи от фиданките, да пише съобщение на страницата на Гората.бг или на мейл contact@gorata.bg, като посочи:

1. Имена на лице и организация;
2. Телефон за връзка;
3. Адрес на електронна поща;
4. Желано количество;
5. Информация къде ще се засади.

Повече за вида, тук: https://bg.wikipedia.org/…/%D0%91%D1%8F%D0%BB_%D0%B1%D0%BE%…

Гората.бг – 100 000 садим гора има засадени в края на този сезон и след 7 години засаждане над 885 000 дървета!