В Пловдив откриха новата лаборатория за диагностика на COVID-19

В Пловдив днес бе открита новата лаборатория за диагностика на COVID-19. Тя бе изградена с дарителски средства към Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“.

Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски пристигна за откриването на новата лаборотория. На откриването присъства  кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева и директорът на болницата проф. д-р Карен Джамбазов. Неин ръководител е доц. д-р Мария Атанасова.  Пловдивският митрополит Николай освети новото здравно звено и пожела всички проби, направени в него, да са отрицателни.  

„Капацитетът на лабораторията е да обработва 28 теста за 3 часа. Тя ще работи на две смени по 6 часа, което дава възможност за 12 часа да се изследват 112 проби. При работата със застъпващи се цикли капацитетът може да достигне и зо 140 проби. Закупените PCR-тестове са от Южна Корея. Южнокорейската фирма – производител разполага с широк кръг диагностично портфолио, което да обезпечи бъдещата работа на лабораторията и на УМБАЛ „Св. Георги“ и да подобри диагностиката в Пловдивска област. Лабораторията ще продължи да работи и след края на пандемията с възможност за  широка гама вирусологични изследвания „, съобщиха от лечебното заведение.

Снимка: trafficnews.bg