4 схеми в подкрепа на засегнати от млечната криза фермери обяви министър Танева

ek-otpuska-oshte-dve-godini-za-prestrukturira

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ взе решение за разпределение на европейския пакет директна подкрепа за българските фермери, засегнати от млечната криза. Приеха се 4 схеми за подпомагане, две от които касаят млечното говедовъдство. Малко повече от 5 млн. евро се разпределя на базата на продадено количество мляко със съответните документи, останалата част – на глава животно. Третата схема е за овце майки и кози майки в стопанства над 50 броя. Четвъртата е за биволи. Таванът на помощта за биволи и крави е до 200 броя животни в стопанство. Това каза днес в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която бе официален гост на юбилейното тържество за 70-годишнината на Аграрния университет. Целта е да бъдат подкрепени най-уязвимите в кризата – малките и средни стопанства.

В момента приключва сключването на одобрените договори на кандидати по мярка 121, която беше отворена с извънреден прием, каза още министър Танева.  Тя отчете много добри резултати за приключване на старата програма за развитие на селските райнои – между 92 и 93% изпълнение, което, по думите й, за първи програмен период на страна членка е отличенпоказател.

Всяка страна членка на Европейския съюз трябва да се подчинява на едни и същи режими, каза още Десислава Танева Десислава Танева по повод казуса дали отделната държава трябва сама да решава въпроса с вноса на продукти, съдържащи ГМО, или следва да се действа под общ режим. Според нея правото някои страни да приемат национални режими за търговия и субсидиране поставя всички останали  в неравностойно положение на пазара.  Тя изрази становище, че режимът, който е приложен от ЕС, е добро решение и трябва да важи за всички страни членки.