Ученици от Триводици ходят в мрак 3 километра за училище

Повече от 20 ученици от Триводици, които ходят на училище в Пловдив, Пазарджик и Стамболийски, са принудени са ходят пеша по 3 километра на отиване и връщане. Причината е, че единственият възможен начин да се придвижат е с влак, тъй като от 25 години автобус през селото не минава. За да стигнат навреме за първия час обаче, децата трябва да тръгнат в 5.30 часа от вкъщи, за да се качат на влака в 6, тъй като следващият е чак в 7.11. Родители разказват, че с мъка събуждат децата си в 5 часа, а кошмарът става още по-голям с идването на студените месеци и снега. Разстоянието до спирка „Хаджиево“ е 3 километра, пътят е изровен, а осветление липсва. Единственият начин за безпрепятствено придвижване е с фенерче, с каквото са запасени децата. Майките обаче треперят от евентуални инциденти до гарата, но се утешават с мисълта, че досега поне това не се е случвало. Семействата със собствен автомобил, които не са много, карат децата до жп спирката, за да им спестят поне ходенето пеша.

Проблемът касае основно учениците над 8 клас, които са завършили основното си образование в селото, но има и по-малки, чиито родители са предпочели училища извън селото. Децата, които изпуснат влака, обикновено се придвижват на стоп до Стамболийски и оттам търсят варианти за Пловдив или Пазарджик. Същата схема се прилага и при връщане.

Какви ли не комбинации трябва да се правят и за прибирането обратно. Ако не успеят за влака в 14 часа, учениците трябва да чакат чак следващия в 17. Което означава, че писането на домашните и подготовката на уроците за следващия ден може да започне най-рано в 18.30-19 часа. Тези, които учат на смени пък, отново се налага да се прибират по тъмно и да извървят трите километра до вкъщи.

Въпреки че жителите на Триводици са близо 1300, автобусите на „Кричим експрес“ отказват да се отбиват, а обслужват Ново село и Куртово Конаре. Обяснението е, че за превозвача е нерантабилно, тъй като пътниците са малко. Хората обаче са убедени, че би могъл да се постигне компромисен вариант при среща между транспортната фирма и община Стамболийски, за да се реши най-сетне дълго отлаганият във времето проблем.

снимки: архив stamboliyski.tv